La segona edició dels Premis Diari de Girona ja té guardonats

Els guanyadors són el Club Patinatge Artístic (CPA) Olot, el cineasta Albert Serra, l’empresa Wikiloc, l’entitat Oncolliga, el doctor en Història Josep Burch i la propietària del restaurant Can Roca, Montserrat Fontané

Primera edició dels Premis Diari de Girona

Primera edició dels Premis Diari de Girona / Aniol Resclosa / Marc Martí

Redacció

La segona edició dels Premis Diari de Girona ja té els sis guardonats d’aquest any. El jurat ha decidit que els premiats són el Club Patinatge Artístic (CPA) Olot, el cineasta Albert Serra, l’empresa Wikiloc, l’entitat Oncolliga, el doctor en Història Josep Burch i la propietària del restaurant Can Roca, Montserrat Fontané. El reconeixement es farà en una gala que se celebrarà a l’Auditori de Girona el dimarts 21 de novembre a partir de dos quarts de vuit de la tarda. Diari de Girona té l’objectiu de reconèixer la tasca de persones, empreses i entitats que hagin excel·lit en diversos camps, des de la ciència o la cultura, fins als esports o l’empresa, passant per la solidaritat i la projecció més enllà de les nostres comarques o amb una trajectòria exemplar. Els Premis Diari de Girona, patrocinats per Generalitat de Catalunya, Fundació ‘La Caixa’, Damm, Diputació de Girona, UdG, Telefónica, Semic i DCU, pretenen ser un fil conductor entre el mitjà de comunicació i la societat més propera, la de l’entorn més immediat on cada dia arriba el diari en les seves dues versions; digital i impresa.

Com va passar en la primera edició de l’esdeveniment, el jurat ha parat una especial atenció a qui treballa, d’una manera o altra, per al territori i per a les persones que hi viuen i que els seus projectes contribueixin a una millora de la societat. Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats, és el president dels Premis i el jurat està format per l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el president de la Diputació, Miquel Noguer; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi; l’escriptor Josep Maria Fonalleras i els representants de Diari de Girona Josep Callol (director), Maneu Fernández (gerent) i Anna López (directora comercial). En aquesta ocasió hi ha sis categories: esports, cultura, empresa, solidaritat, ciència i honor.

Premi Esportiu

El CPA Olot amb la medalla d'or

El CPA Olot amb la medalla d'or / Olot Televisió

El Club Patinatge Artístic (CPA) Olot té una trajectòria espectacular amb 14 mundials conquerits des de 2004, el darrer dels quals fa només unes setmanes. La importància de tenir aquest palmarès per un club no professional i amb un pressupost baix, l’ha fet mereixedor del Premi Esportiu dels Premis Diari de Girona. L’entitat, a més, porta el nom d’Olot i de les comarques de Girona a escala internacional, especialment en aquells indrets on se celebren els campionats. El club, presidit per Josep Sagués, està integrat per uns 200 esportistes que son dirigits per Ricard Planiol.

Premi Cultural

El director de cinema Albert Serra

El director de cinema Albert Serra / GUILLEM ROSET (ACN)

Albert Serra, director, guionista i productor de cinema banyolí. Va debutar internacionalment amb Honor de cavalleria, una adaptació lliure del Quixot estrenada a la Quinzena dels Realitzadors del Festival de Cannes del 2006. El 2009 va tornar a Cannes amb El cant dels ocells, seleccionada i guardonada a diversos festivals internacionals. El 2013 va escriure i dirigir la pel·lícula Història de la meva mort, guardonada amb el Leopard d'Or al Festival de Locarno i considerada una de les millors pel·lícules de l'any per The New Yorker,. El 2016 va presentar La mort de Lluís XIV, que va rebre el premi Jean Vigo i va obtenir set nominacions als Premis Gaudí. El 2019 torna al Festival de Cannes amb Liberté, amb la qual va guanyar el Premi Especial del Jurat. El 2022 va dirigir Pacifiction, que es va estrenar al Festival de Cannes. També el 2022 va ser escollida com la Millor Pel·lícula de l'any, segons Cahiers du Cinéma i va guanyar el Premi Louis Delluc i va assolir nou nominacions als premis César. El 2023 va guanyar dos premis César en les categories de Millor Fotogafia i Millor actor.

Premi Empresa

Des del 2006, Wikiloc, l’empresa creada a Girona és una comunitat independent i activa formada per persones que comparteixen rutes a l’aire lliure. Defensa la inclusió per sobre de l’elitisme amb eines clares, senzilles i útils per a qualsevol persona que vulgui gaudir de la natura. Actualment, té 13.260.054 membres explorant i compartint, 46.819.248 rutes i 84.413.569 fotos a l'aire lliure.

Premi Solidari

La cursa solidària pel càncer de mama celebrada a Santa Coloma de Farners |  Imatge cedida a l'ACN per la Fundació Oncolliga Girona

Una cursa solidària organitzada per l'Oncolliga / DdG

Oncolliga té com a objectiu prestar assistència i ajuda als malalts de càncer i les seves famílies i sensibilitzar la societat sobre la necessitat d'adoptar hàbits saludables per prevenir la malaltia. Oncolliga ha aconseguit millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer de la demarcació de Girona i apostar per la promoció de la salut i la sensibilització de la societat. Cada vegada hi ha més esdeveniments que contribueixen, solidàriament, a obtenir fons per poder cobrir els objectius que es marca l’entitat i milers de persones contribueixen a aquesta causa.

Premi Científic

Josep Burch i Rius és doctor en Història i professor titular d’Arqueologia de la Universitat de Girona. Ha participat o dirigit diversos projectes d’investigació arqueològica. Concretament, en els poblats ibèrics de Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell) i Sant Julià de Ramis, el sitjar ibèric del Bosc del Congost (Sant Julià de Ramis), les vil·les romanes de Pla de Palol (Platja d’Aro), Casa del Racó (Sant Julià de Ramis) i Collet (Calonge) i la terrisseria romana del Collet Est (Calonge).

Premi d’Honor

Montserrat Fontané és fundadora i dirigeix el restaurant Can Roca de Girona des del 1967.

És la mare dels germans Roca, de qui Joan Roca ha dit reiterades vegades que sense ella i tot el que ha ensenyat, el Celler o la carrera professional dels germans, mai hauria existit. Va ensenyar el negoci i a cuinar als seus fills Joan, Josep i Jordi Roca Fontané. El 2014 l'Ajuntament de Sant Martí de Llémena la va nomenar filla predilecta juntament amb el seu marit Josep Roca Pont. El mateix any va rebre el Premi Nacional de Cuina Lola Torres que atorga la fundació benèfica i cultural Amics de Galícia, per apostar per la màxima qualitat en les matèries primeres i receptes de sempre.