Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Girona recomanen declarar nul·la l'aprovació de les ordenances fiscals per 2024

El PSC considera que hi va haver irregularitats per part del govern a l’hora de portar al ple l’augment de taxes i impostos pel 2024

Les ordenances contemplen un increment de la taxa d’escombraries del 25% i del 3,6% de l’IBI

Els regidors de l'equip de govern votant a favor de les ordenances fiscals per al 2024 durant el ple extraordinari d'aquest dijous

Els regidors de l'equip de govern votant a favor de les ordenances fiscals per al 2024 durant el ple extraordinari d'aquest dijous / Xavier Pi

Josep Coll

Josep Coll

Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Girona recomanen a l'equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) declarar nul·la l'aprovació de les ordenances fiscals pel 2024 que es va fer en un ple extraordinari el passat 26 d'octubre. Dos dies abans, el PSC havia entrat un recurs de reposició contra la comissió informativa perquè no hi havia l'informe de secretaria ni l'estudi de costos. De fet, els serveis jurídics també suggereixen que s'estimi el recurs del PSC perquè consideren que s'ha vulnerat el dret a la participació política i a la falta d'informació.

Els socialistes apunten que ara el govern ha de decidir que fa amb les ordenances fiscals del 2024. Per una banda, tindria l'opció d'aturar-les i prorrogar les de 2023, ja que no hi ha temps per fer una tramitació dels del principi i portar-la a ple abans de l'1 de gener. Per contra, si decideixen continuar amb la tramitació les ordenances, es podrien acabar impugnant al contenciós. Tot això, suposaria un problema a l'hora d'aplicar l'augment del 25,87% de la taxa anual d'escombraries (per empreses l'increment és del 28,69%) o del 3,6% de l'IBI. Un cop la justícia decideixi (que sol ser un procés llarg), si surt contra l'Ajuntament, estaria obligat a tornar les quantitats als ciutadans amb interessos de demora.

«És una situació delicada», detalla la regidora socialista Bea Esporrín, que també critica la «manca de diligència» per part de l'equip de govern. I és que el ple de les ordenances fiscals «s'ha de celebrar abans de Sant Narcís», perquè en cas contrari, no hi ha temps a què entrin en vigor l'1 de gener. Per això, els socialistes no entenen «com els estudis de costos no s'han fet quan tocava».

L'informe dels serveis jurídics de l'Ajuntament, del 21 de novembre, al qual el PSC ha tingut accés, detalla que «hauria d'estimar-se l'escrit de reposició presentat per la regidora» (en aquest cas Bea Esporrín). Per això, el document afegeix que s'hauria d'estimar «la nul·litat del dictamen emès per la comissió informativa amb relació a la proposta de modificació de les ordenances fiscals per al 2024». Per tant, que la proposta que es va portar en el ple del 26 d'octubre sobre l'augment de taxes i impostos quedi sense efecte.

A part, Esporrín lamenta que no hi hagi hagut una «resposta formal» pel que fa al recurs presentat 24 d'octubre per demanar els informes de secretaria i els estudis de costos. Una informació que afirma que els va arribar el mateix matí del ple del 26 d'octubre i que, per exemple, «l'informe de les escombraries tenia deu annexos». De fet, el govern té un mes per respondre el recurs i està «obligat a respondre», encara que s'acabi desestimant. Per això, Esporrín critica que encara no han rebut cap resposta.

En tot cas, les ordenances fiscals es troben en procés d'al·legacions fins al 18 de desembre. En el ple del 26 d'octubre es van aprovar només amb el suport dels 17 regidors de l'equip de govern, mentre que els vuit del PSC, el del PP i el de Vox van votar en contra.

Per la seva banda, l’Ajuntament no ha fet declaracions respecte a aquest tema després que Diari de Girona li hagi preguntat.