Un centenar de pisos del parc d'habitatge municipal de Salt es destinen a famílies, joves i estudiants

El consistori ha comprat onze immobles nous el 2023 i està fent obres de millora en quinze

L'oficina d'habitatge de Salt

L'oficina d'habitatge de Salt / Ajuntament de Salt

ACN

Un centenar de pisos del parc d'habitatge municipal de Salt es destinen a famílies, joves i estudiants. En aquests immobles hi viuen en l'actualitat més de 260 persones a qui l'Ajuntament ha facilitat l'accés a un habitatge. De fet, el perfil més habitual d'aquests inquilins en els pisos del parc municipal són famílies amb fills a càrrec, sovint amb un dels progenitors sense feina. Les unitats familiars acaben suposant més del 70% del pisos a disposició del consistori. L'aposta del govern municipal per obrir-los a col·lectius com estudiants, joves i tercera edat ja suposa pràcticament un 20% dels allotjats.

Per exemple, hi ha sis immobles on hi viuen persones o parelles majors de 65 anys. L'Oficina Local d'Habitatge i el Serveis Socials del municipi disposen d'una desena de pisos que es destinen a pisos d'inclusió o allotjaments temporals, quan es precisa del seu ús.

En l'actualitat, l'Ajuntament està executant obres a una quinzena de pisos més del municipi que suposa una inversió per valor d'uns 300.000 euros. L'objectiu és que es puguin adjudicar en un termini d'uns dotzemesos. De mitjana, les millores que es fan en els pisos que passen al parc d'habitatge municipal és d'uns 15.000 euros, però varia segons l'estat de l'immoble.

L'Oficina Local d'Habitatge treballa perquè una vuitantena de pisos més acabin gestionats directament des de l'àmbit municipal i puguin donar sortida a les necessitats de famílies, joves, estudiants o gent gran de Salt.

El govern municipal manté el compromís iniciat ja fa més de tres anys en seguir fent créixer el nombre d'habitatges de lloguer al municipi. Per això, al llarg d'aquest 2023 el consistori ha pogut tancar l'adquisició d'onze habitatges nous que ja formen part del parc municipal. De fet, tot just fa poques setmanes que es va signar la compra de quatre pisos més per reforçar aquest compromís.

La Gestora NouSalt i l'Oficina Local d'Habitatge tenen un paper cabdal en la gestió i tramitació d'aquestes compres i posteriors adjudicacions del pisos a les persones o famílies interessades en aquests immobles situats al municipis. De fet, l'Oficina Local d'Habitatge atén cada dia de mitjana una trentena de persones, el que suposa que entre 600 i 700 persones al mes reben assessorament i ajuda a través d'aquest servei municipal.

Segons informa l'Ajuntament en un comunicat, en els darrers quatre anys la inversió en polítiques d'habitatge ronda els 10 milions d'euros i compta també amb la col·laboració d'altres administracions, com la compra fa unes setmanes per part de l'Institut Català del Sòl (INCASOL) de 24 habitatges d'un bloc de pisos d'un gran tenidor per valor 1,4 milions d'euros. Es preveu que es destinin a lloguer social d'aquí a un any i mig, un cop s'hagi fet una intervenció del voltant d'un milió d'euros més.

En la mateixa línia, fa pocs dies s'ha posat a disposició del consistori sis pisos més que passaran a engruixir el nombre de pisos del parc municipal d'habitatge i destinar-se a la mesa d'emergència.

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, assenyala que aquestes xifres demostren que les polítiques d'habitatge són "centrals" per al govern i que és un compromís que es manté "inalterable" aquest mandat, situant com a objecti fer créixer l'oferta de pisos al municipi per a joves, famílies i estudiants.