Cues infinites per fer cagar el gran tió o agafar un got de xocolata

Els Jardins de les Pedreres de Girona acullen un acte multitudinari amb centenars de persones de totes les edats

Josep Coll

Josep Coll

Cues i més cues. Gent de totes les edats esperant per fer cagar el gran tió, per agafar un got de xocolata calenta o per agafar un tronc i dissenyar el seu propi tió. Els Jardins de les Pedreres es va omplir aquest dimecres des de primera hora de la tarda amb la Festa del Tió, que es va allargar durant tres hores i que va comptar amb un munt d’activitats ben nadalenques. I és que aprofitant el primer dia d’aquest llarg pont de desembre i amb la màgia de Nadal cada vegada més a prop, ningú es va voler perdre aquest esdeveniment.

Nens i nenes embadalits mirant aquell tió tan gran. Alguns el van veure per primera vegada i, segurament, el tenen a casa des d’ahir (o des de fa uns dies perquè l’han anat a buscar al bosc) en unes dimensions més petites. A casa segur que l’alimenten molt bé cada dia perquè cagui bé la nit del 24 de desembre. Però ahir era el dia del gran tió. «Pals ben amunt, no piquem encara», deien els de l’organització. Quan es feia el compte enrere es començava a cantar la cançó -«tió, tió, caga torró...»-, el grup d’infants que hi havia a l’escenari en aquell moment començava a picar. I així, una vegada rere l’altre, perquè la cua per fer cagar el gran tió era infinita.

Tanmateix, a part de fer cagar el gran tió també es van fer diferents activitats, totes elles simultànies, perquè la gent pogués escollir. Potser amb tanta cua només en van poder fer una de les moltes organitzades. Algunes activitats tenien menys gent esperant que altres, com la de decoració nadalenca. Menys cua, però tot i així hi havia un bon grapat d’infants que pintaven i elaboraven els seus propis dissenys.

En canvi, desenes de troncs esperaven als més petits per poder fer el tió. Veient la gentada, potser hi havia massa pocs troncs i tot. Els que havien arribat primer, però, ja decoraven el seu propi tió. De la mateixa manera, els que s’havien llevat una mica més aviat de la migdiada (l’acte començava a les 16 hores) van poder ser els primers a rebre el got de xocolata calenta, acompanyat d’una magdalena.

I anaven passant les hores i els Jardins de les Pedreres que continuaven amb centenars de persones. Els més il·lusionats, òbviament, els nens. Alguns encara van arribar més tard, quan ja s’havia fet fosc, però encara van trobar un got de xocolata o van poder pintar el seu pal per donar els cops al tió. Alguns el van utilitzar per a la mateixa festa, per fer cagar al gran tió, i altres se’l van emportar a casa, on el guardaran gelosament fins a la nit del 24 de desembre. Per rematar la festa, l’esdeveniment va acabar amb una actuació infantil a càrrec de Jaume Barri.

El tió als barris

Amb l'objectiu, implantat des de l'Ajuntament, d'arribar a tots els barris de la ciutat, es faran diferents activitats durant aquests dies abans de Nadal. Així, el tió arribarà a Can Gibert del Pla, Santa Eugènia, la Devesa-Güell, Pont Major, Vila-roja, Palau-sacosta, Sant Narcís, Fontajau i Mercadal. A més, es faran diferents tallers a Germans Sàbat, Santa Eugènia de Ter, Montilivi, Can Gibert del Pla, Vila-roja, Carme-Vista Alegre i Pla de Palau-Sant Pau.