Girona també «dona llum» i molta solidaritat a La Marató

El Col·legi Oficial d’Infermeres de Girona vol reivindicar «la salut i el plaer de les dones»

La província es mobilitza amb una multitud d’actes en la 32a edició d’aquesta iniciativa

Acció del COI.

Acció del COI. / Aniol Resclosa

Oriol Bernà

La Marató de TV3 ha arribat a la seva 32a edició, i per primera vegada ha anat enfocada a la salut sexual i reproductiva. Sota l’eslògan «donar llum», són moltes les activitats que s’han realitzat durant aquest cap de setmana a les comarques gironines. Entre aquestes, va destacar-ne una ahir amb «l’únic òrgan del cos dedicat exclusivament al plaer» com a protagonista. El Col·legi Oficial d’Infermeres (COI), a través de les seves llevadores, va realitzar una acció durant tot el matí per visibilitzar la salut i el plaer de les dones. Marta Figueras, vocal de la junta del Col·legi Oficial d’Infermeres, reivindicava «la salut i el plaer de les dones. La nostra feina és amb la salut i no tant amb la malaltia. Volem que la gent prengui responsabilitat i descobreixi més sobre la seva salut.»

L’acció va girar al voltant del mural d’un clítoris gegant, realitzat per l’il·lustrador Valentí Gubianas, que es va instal·lar a Plaça Catalunya de Girona. «El mural serveix per visibilitzar l’òrgan i representa diversos elements, com el foc o sol. El clítoris hauria de ser vist amb gust i des d’una perspectiva de diversió i no només amb risc d’embaràs o de malalties de transmissió sexual, que és com estem acostumats a veure’l.» Sovint no se’n parla fins que no hi ha alguna cosa a solucionar.» En aquest sentit, hi comença a haver més consciència «però encara en falta molta i ens queda molt per descobrir», explicava Figueras.

Participants a 'La marató per La Marató' a Girona.

Participants a 'La marató per La Marató' a Girona. / Ariadna Reche

I és sota aquesta premissa, la de conscienciar la població, que s’ha instal·lat un tràiler a Plaça Catalunya del 14 al 19 de desembre. «Hem volgut aconseguir la visibilització del nostre col·lectiu, que és molt nombrós, per les tasques que estan fent les infermeres i infermers al nostre territori», comentava Sílvia Bosch, regidora de Benestar Emocional i Salut. «Volem donar a la població general l’autoconeixement necessari per a la seva salut.»

Una seixantena d’activitats organitzades a les comarques gironines per La Marató

Amb el principal objectiu de recaptar fons per a la investigació de les malalties de transmissió sexual i la investigació reproductiva, ahir es van organitzar seixanta-sis activitats. La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va recórrer molts indrets de Catalunya, i durant el dia es va anar connectant amb diferents punts de les comarques gironines. Concerts de Nadal, activitats a les escoles, pessebres vivents, mostres de ball, xocolatades, quines solidàries o la ja clàssica Marató d’atletisme de Girona van conformar l’agenda d’actes destinats a conscienciar la població sobre la salut sexual i reproductiva. Un dels objectius d’enguany és posar especial atenció en la necessitat de «contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca». En concret, pel que fa a la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat. oriol bernà girona

Subscriu-te per seguir llegint