Llagostera incrementa un 20% el pressupost i arriba als 14,3 milions

Hi ha inversions per 2,1 milions d'euros

Tota l'oposició vota en contra i ERC el veu "continuista"

Imatge del ple municipal d'aquesta nit.

Imatge del ple municipal d'aquesta nit. / Ajuntament de Llagostera.

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera ha aprovat aquest dijous al vespre, amb els vots favorables de l’equip de govern (Junts i PSC) i els vots contraris de l’oposició (ERC i CUP-Alternativa), el pressupost municipal i la plantilla de personal pel 2024. “Es tracta d’un pressupost expansiu, que creix en despesa i en inversió, i que respon a la voluntat de l’equip de govern de posar unes bases sòlides per a l’assoliment dels compromisos marcats a l’inici del mandat,” tal i com ha destacat el regidor d’Hisenda i portaveu del grup municipal de Junts per Llagostera, Adrià Guinó en un comunicat.

El pressupost consolidat ascendeix fins als 14.340.500 €, dels quals 12.812.000 € corresponen a l’ens municipal i 1.815.500 €, al Patronat Residència Josep Baulida. Pel que fa al pressupost propi de l’Ajuntament s’ha incrementat en 2,2 milions d’euros, xifra que represa un 20% més respecte l’exercici 2023. Tot i així, Guinó ha destacat també que “s’ha fet una contenció de la despesa corrent, marcada encara pels forts increments dels preus dels béns i serveis”. Així mateix, el pressupost preveu un fons de contingència de 400.000 €.

Entre les partides principals del pressupost pel 2024 en destaca l’aportació de 287.000 € a la Residència Josep Baulida, que ha d’ajudar a fer front al correcte funcionament del centre, i la dotació i promoció de noves places necessàries pel correcte funcionament de l’Ajuntament.

Les inversions

Pel que a inversions reals, l’ajuntament preveu destinar-hi un total de 2.147.850 €, entre les que destaquen el projecte tècnic de la nova Residència Josep Baulida, l’adquisició de la finca per a l’ampliació del Centre Cultural Casa de les Vídues, la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable, la compra d’una nova màquina de neteja viària apta per a la neteja del casc antic, les millores de l’enllumenat públic vinculades al nou contracte i l’adquisició de dos pisos per a la borsa d’habitatge públic.

Finalment Guinó ha volgut destacar també la recuperació dels Pressupostos Participatius com a eina de democràcia directa a l’hora de plantejar i escollir projectes d’inversió on s’hi destinaran 40.000 € que els veïns i veïnes del municipi decidiran en què gastar-los.

La versió d'ERC

Mentrestant, el grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Llagostera ha votat en contra del pressupost 2024 aprovat pel govern municipal (Junts + PSC). Segons ha indicat el portaveu dels republicans llagosterencs, Eduard Diaz, “tenim la sensació que aquest pressupost no és només continuista, sinó que més aviat és un pressupost mal continuista. Agafa pràcticament les mateixes partides que hi havia anteriorment, manté tot el construït per l’anterior equip de govern, però no afronta els problemes i reptes que té Llagostera ara mateix i que són necessaris treballar per tal de millorar com a poble”. 

Així mateix, Diaz ha apuntat que “el pressupost denota que el govern no sap quin model de poble vol, ni quina prioritat té pel futur. Veiem projectes nous, projectes vells, però cap ambició per caminar cap a un poble amb més recursos”.

El grup a l’oposició ha criticat el fet que malgrat comptar amb un augment de gairebé un milió d’euros en les aportacions extraordinàries de l’Estat, en el capítol d’ingressos, el govern aprovés recentment una pujada massiva d’impostos i tributs. Així mateix, han subratllat que els havia cridat l’atenció que se situï la xifra de 200.000 euros en la recaptació de multes, quan en els darrers anys la recaptació normal ha estat d’entre 50 a 80 mil euros.

Per altra banda els republicans veuen en el capítol de les inversions un dels grans problemes del pressupost: “no es destina ni un sol euro dels ingressos corrents a inversió. Totes es paguen amb un préstec d’1,2 milions d’euros, amb petites subvencions i amb la venda de patrimoni de l’Ajuntament.” Díaz, també ha lamentat que el fet de no utilitzar part de l’augment dels ingressos corrents a pagar inversió afecta greument a la capacitat de l’Ajuntament per afrontar obres en el futur.

L’aposta dels republicans, segons han exposat en un comunicat, és continuar amb la recerca de sòl industrial que es va començar al passat mandat i desencallar el SUD11 i SUD12, dos sectors industrials en desenvolupament que aportarien a la població un augment dels ingressos. Aquesta ha estat una de les crítiques del grup d’Esquerra als grups que actualment formen el govern.

Finalment també han acusat Junts i el PSC de no voler destinar els diners provinents de la venda de parcel·les municipals a polítiques d’habitatge. Els republicans afirmen que s’ha de complir la llei i que presentaran batalla perquè així sigui. Per la seva part el govern vol destinar aquests diners a la compra d’una finca per ampliar equipaments culturals.