Girona completa l'anàlisi per començar a definir com serà el mercat del Lleó a partir del 2027 quan s'acabi la concessió

L'Ajuntament ha reservat 175.000 euros dels pressupostos d'aquest 2024 per solucionar els problemes de climatització

Una de les peixeteries del mercat del Lleó

Una de les peixeteries del mercat del Lleó / ACN

Ariadna Reche / Aleix Freixas (ACN)

L'Ajuntament de Girona ha completat la fase d'anàlisi de l'estudi que està elaborant per definir quin serà el model del futur mercat del Lleó a partir del 2027, quan s'acaba la concessió i està previst modernitzar l'espai. La vicealcaldessa i primera tinenta d'Alcaldia de Promoció Econòmica, Gemma Geis, explica que l'objectiu és "acostar-lo a la gent jove i integrar-lo arquitectònicament a l'eixample i a la plaça Catalunya". Per aquest motiu s'està valorant aplicar alguns canvis com incorporar espais de degustació o neveres per poder recollir les comandes. Més immediatament, està previst invertir 175.000 euros dels pressupostos d'aquest 2024 per solucionar definitivament els problemes de climatització que va patir el mercat aquest estiu.

La fase d'anàlisi i diagnosi de la situació actual del mercat del Lleó ha finalitzat. Aquest és el primer pas de l'estudi que està elaborant l'Ajuntament de Girona, amb l'ajuda d'una consultora externa, i que permetrà definir com serà el futur mercat del Lleó. "Ara tenim una radiografia molt ben feta de quines són les necessitats i mancances del mercat", explica la vicealcaldessa i primera tinenta d'Alcaldia de Promoció Econòmica.

L'anàlisi s'ha fet a través d'un procés participatiu, en què s'han organitzat taules rodones on han contribuït diversos paradistes -tant de dins com de fora del mercat-, a més de productors del territori, comerciants i entitats representatives del sector. També s'han fet enquestes entre els consumidors i les consumidores actuals i potencials dels productes del mercat del Lleó i veïns i veïnes de Girona.

El 2027 finalitza la concessió

La remodelació del mercat està prevista a partir del 2027, quan s'acaba la concessió dels paradistes actuals. Des de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, un cop completada la diagnosi, s'està fent un debat intern sobre quin ha de ser aquest futur projecte de modernització del mercat, per "adaptar-lo a les noves rutines de la gent i intentar atraure els joves".  "La consultora té experiència en altres mercats i això també ens ajuda", afirma Geis.

A més, amb el projecte de reestructuració de nou mercat del lleó es contribuirà en la transformació urbanística de l'espai, enllaçant-lo amb l'Eixample de Girona i la plaça Catalunya. En aquesta línia, Geis considera que "ha de ser una transformació del mercat físic i del seu funcionament, perquè s'encaixi amb les necessitats de la ciutat". També es preveu fer un mercat més eficient en termes de sostenibilitat, amb una "arquitectura pensada per fer front als reptes del canvi climàtic".

La presidenta del Mercat del Lleó, Marta Camps, diu que "el procés participatiu ha anat molt bé" i que els paradistes també volen que "es converteixi en un mercat més modern i actual, on pugui entrar tant la gent gran com la gent jove". De fet, consideren que "hi ha molts canvis a fer" en el futur espai, com construir un aparcament exclusiu del mercat o millorar aspectes com les places reservades per la càrrega i descàrrega o la gestió de les escombraries que genera el mercat.

Tanmateix, Camps reconeix que els i les paradistes estan "preocupats" pel fi de la concessió el 2027, perquè no saben "quants podran continuar, ni quin model s'acabarà aplicant al futur mercat". Des de l'associació de paradistes traslladen que estan pendents de fer una reunió amb el consistori aquest mes de gener per resoldre aquesta mena de dubtes i poder saber després de l'anàlisi quin camí s'empren.

El que tenen clar és que veuen amb bons ulls les propostes de modernització del mercat, com que cada parada disposi d'un espai on poder degustar els seus productes o, fins i tot, que s'instal·lin neveres intel·ligents que permetin als clients recollir la seva comanda de forma més àgil. Uns canvis que esperen que els permetin "ampliar la clientela, entre els joves i els turistes".

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica considera el mercat del futur "no es planteja en clau turística, sinó que serà un mercat pensat pels ciutadans de Girona i, sobretot, per afavorir el producte i les botigues de proximitat". Després d'aquesta primera fase, la regidora de Promoció Econòmica afirma que "l'acceptació del nou model és molt alta", un fet que els "anima a poder treballar".

175.000 per la climatització

La primera inversió prevista és una partida de 175.000 euros inclosa als pressuposts d'aquest 2024 pel projecte de climatització que es farà al mercat de Lleó. Aquesta inversió arriba després que aquest estiu s'hagués de fer una "actuació d'urgència" i instal·lar dos aparells d'aire condicionat nous, perquè a l'interior del mercat s'assolien els dies de màxima calor temperatures superiors als trenta graus. "Esperem que ho solucionin abans de l'estiu tal com s'han compromès", demana Camps.

"És un edifici antic, que no estava pensat amb les solucions de climatització que tenim ara", detalla la regidora de Promoció Econòmica, que afegeix que "el mercat és molt alt i els aires condicionats estan col·locats massa amunt". En aquesta línia, Geis trasllada que es remodelarà el sistema per adaptar-lo als temps actuals, "perquè tothom pugui treballar en millors condicions" i per "resoldre definitivament el problema". Alhora, aquesta actuació "estarà pensada perquè es pugui aprofitar per al futur mercat".  Darrerament, ja s'han fet tasques de millora dels tancaments del mercat per vetllar per un aïllament més eficient.

Mercat del Lleó

El mercat del Lleó va obrir les portes al públic per primera vegada el 15 de novembre de 1944. Es tracta d'un edifici de més de 1.700 metres quadrats i dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt. Actualment, hi ha una seixantena de paradistes a l'interior, a més dels que s'ubiquen a l'exterior del mercat. L'horari de venda és de dilluns a divendres de set a dues del migdia, i dissabtes i vigílies de festius, de set a dos quarts de tres.