El Pla de Fred de Girona omple l’antiga UNED després d’uns primers dies fluixos

La iniciativa va començar l’1 de desembre i no va ser fins a mitjan mes que es va completar l’aforament 

Fins al 29 de desembre van passar per l’edifici ubicat al Barri Vell un total de 49 persones, 28 de les quals ho han fet de forma recurrent

El servei s’allargarà fins al 28 d’abril i durarà un total de cinc mesos, un mes més que l’anterior Pla de Fred

Llits habilitats a l’antiga UNED pel Pla de Fred d’aquest hivern.

Llits habilitats a l’antiga UNED pel Pla de Fred d’aquest hivern. / Aniol Resclosa

Josep Coll

Josep Coll

El Pla de Fred impulsat per l’Ajuntament de Girona perquè les persones sense llar es puguin aixoplugar durant els mesos d’hivern ha tingut una alta ocupació des de mitjan desembre. L’edifici de l’antiga UNED va obrir les portes per acollir la iniciativa el passat 1 de desembre, amb tres dies de retard per enllestir alguns temes administratius de contractació i d’organització de l’empresa que ha de fer el servei. Durant els primers dies, l’ocupació va ser baixa, amb 25 persones allotjades -gairebé només la meitat de l’aforament total-, però en les dues setmanes següents van anar arribant les persones derivades i a partir del 18 de desembre ja s’havien ocupat tots els llits, segons explica l’Ajuntament.

L’Antiga UNED compta amb 45 llits, una xifra que s’ha anat augmentant amb el pas dels anys (l’any passat eren 42). Fonts del consistori detallen que d’aquests, queden lliures tres places per dones i també s’ha mantingut un llit d’homes sense utilitzar per casos d’emergència. En tot cas, l’alta ocupació que es registra des de mitjan desembre s’ha mantingut fins al dia d’avui.

Segons les dades de l’Ajuntament, que van de l’1 al 28 de desembre, han passat pel Pla de Fred un total de 49 persones. La majoria, homes (40), mentre que també han arribat a l’antiga UNED nou dones. Pel que fa als joves, han passat pel dispositiu sis persones menors de 25 anys, tots ells homes.

28 persones fixes

28 de les 49 persones que han passat pel Pla de Fred ho han fet de forma recurrent. De fet, van pernoctar a l’antiga UNED, pràcticament, durant tot el mes de desembre. Tot i així, cal tenir en compte que no és un servei estàtic i hi ha diferents circumstàncies que fan que les persones deixin de passar la nit a l’antiga UNED durant el Pla de Fred. L’Ajuntament explica que, a causa del constant treball que es fa des de l’equip d’atenció social del CASS La Sopa conjuntament amb l’equip que gestiona el Pla de Fred, algunes persones poden ser derivades a altres serveis. Així, s’alliberen places al Pla de Fred que es van ocupant amb noves derivacions. A part, hi ha persones que deixen de fer ús de la iniciativa per voluntat pròpia.

Durant el primer mes del Pla de Fred passat (també va començar l’1 de desembre), la mitjana va ser d’una trentena de persones fixes pernoctant a l’antiga UNED, quan s’havien habilitat 42 llits. Una xifra que va anar a l’alça amb el transcurs de les setmanes. Sembla que la situació és similar, per tant, a la de l’hivern passat, ja que el Pla de Fred actual va començar amb 22 persones el primer cap de setmana i, ara per ara, frega el ple.

Per aquest hivern, l’Ajuntament ha decidit allargar la iniciativa durant cinc mesos, fins al 28 d’abril. Això significa que durarà un mes més que el passat hivern (va obrir l’1 de desembre de 2022 i va tancar el 31 de març de 2023). L’espai està obert des de les 20:30 hores fins a les vuit del matí i té a la disposició dels usuaris un servei de bugaderia i ofereix sopar, esmorzar i aigua. A més, els usuaris poden utilitzar les dutxes de la Devesa, els dimarts i els divendres.

Un cop finalitzat el Pla de Fred de l’any passat, les persones sense llar van fer diverses concentracions demanant un centre de baixes exigències per poder-hi pernoctar cada nit de l’any. Un dels objectius de l’Ajuntament de Girona és poder «reduir la quantitat de persones que no tenen llar» i «millorar les seves condicions de vida», va l’alcalde, Lluc Salellas. De fet, confia a tenir «notícies esperançadores» aquest any. Mentrestant, la plataforma Som Sostre creu que el Pla de Fred no «soluciona el problema» del sensellarisme a la ciutat.

Subscriu-te per seguir llegint