Uns 2.600 infants i joves han participat al programa socioeducatiu “Juguem?” durant el 2023 a Salt

A aquesta xifra encara caldria sumar-hi els prop de 1.700 alumnes que han participat al projecte d’Itineraris Segurs amb les intervencions fetes a cinc centres educatius

El projecte saltenc té plenament consolidada la participació i manté la voluntat de convertir l’espai públic en un espai educador a través de la dinamització que fan els professionals

Una de les activitats del projecte.

Una de les activitats del projecte. / Ajuntament de Salt

Josep Coll

Josep Coll

El programa socioeducatiu ‘Juguem?’ del municipi de Salt ha atès en les diverses línies d’intervenció a prop de 2.600 infants i joves de la vila durant l’any 2023 segons ha detallat l'Ajuntament en un comunicat.  El Programa “Juguem?” és un projecte socioeducatiu que actua en el medi obert de Salt. Es desenvolupa en l’àmbit d’infància, joves i les seves famílies en l’espai públic. A més, incorpora un procés de dinamització comunitària que afavoreix l’espai públic com un espai educador i de cohesió social, d’ús compartit i consensuat que pugui ajudar i articular la convivència a Salt.

El programa té quatre projectes diferents d’intervenció com són el Patis i Places, Extraescolars, l’Espai Lector o els Itineraris Segurs. Si analitzem projecte per projecte, el de Patis i Places ha atès més de 1.670 infants i joves amb les múltiples propostes que s’han posat sobre la taula al llarg de l’any passat. Tenint en compte que molts dels usuaris d’aquestes propostes repeteixen d’un mes per l’altre, s’ha arribat a una mitjana de 200 participants al mes, augmentant la participació durant els mesos d’estiu, quan es va arribar als 350 participants mensuals. Des d’aquest projecte s’han dinamitzar fins a set espais amb propostes de lleure educatiu, però també amb activitats lúdiques, esportives i artístiques. Així espais com la plaça del Mercat, la plaça Llibertat, la plaça Catalunya, i els patis oberts de l’escola La Farga i l’espai de Som Salt han estat on s’han desenvolupat el gruix de les activitats. A l’estiu, també s’ha dinamitzat el parc de la Massana.

Pel que fa al projecte d’Extraescolars ha comptat amb la participació de 810 alumnes de primària i d’ESO entre el curs passat i aquest mateix curs. Cal recordar que són les entitats del municipi que presenten la seva proposta i que els alumnes poden participar a les activitats dirigides amb un preu públic de 15 euros per tot el curs, afavorint així que tothom pugui accedir-hi.

També l’Espai Lector es consolida i ha atès una mitjana de 20 infants diaris durant aquest passat any 2023. En el global de l’any, han passat per al Mas Mota més d’un centenar de nens i nenes de manera per aquesta proposta que té per objectiu fomentar l’amor per la lectura entre els més petits i ho fa treballant de forma comunitària amb famílies i infants del barri, afavorint així la convivència i fomentant la participació activa de la comunitat en la millora del barri.

La quarta pota del programa ‘Juguem?’ és el projecte ‘Itineraris segurs’ en què les intervencions solen ser amb el grup classe i durant l’any passat en van realitzar activitats amb els centres educatius de Les Arrels, Mas Masó, el Veïnat, la Vilagran i l’institut Vallvera. Les intervencions han permès arribar a prop de 1.700 alumnes continuant la feina de pintar el camí escolar i alguns dels passos de vianants amb els dissenys dels mateixos infants i joves.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla que “és un projecte molt important per al municipi per convertir espais públics del municipi en instruments educatius que afavoreixen l’equitat i també la conciliació familiar, fent que el projecte multipliqui els seus impactes positius entre els infants i joves que hi participen i les seves famílies”.  L’aposta del govern de Salt queda clara amb el pressupost de 115.000 euros amb què ha comptat aquest 2023 de les arques municipals, a les quals cal afegir-hi les aportacions de 25.000 euros de la Diputació de Girona, 25.000 més de DipSalut. La Fundación Atenea, per la seva part, ha col·laborat aquest 2023 amb l'aportació de 113.757,34 € vinculats al projecte Juguem? Patis i Places i al projecte de Mediació Comunitària a l'Espai Públic, a partir de fons provinents de subvencions concedides pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.