Girona crea un observatori per conèixer el retorn econòmic de les polítiques municipals en turisme

La vicealcaldessa defensa "tenir dades" per encaminar projectes

Turistes caminant pel pont de Sant Feliu, un dels punts d'accés al Barri Vell de Girona

Turistes caminant pel pont de Sant Feliu, un dels punts d'accés al Barri Vell de Girona / Xavier Pi (ACN)

ACN

L'Ajuntament de Girona crearà aquest any l'Observatori del Turisme, una eina que servirà perquè el consistori pugui encarregar estudis que analitzin el retorn econòmic que tenen les polítiques municipals en aquest àmbit. La vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, ha explicat a l'ACN que l'organisme està a punt i s'activarà en el moment en què el consistori decideixi encarregar el primer estudi. Ho faran de la mà de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona (UdG), que seran els encarregats d'elaborar aquests informes. Gemma Geis creu que cal "tenir dades per tenir tota la informació" i creu que amb els resultats d'aquests informes ajudaran a combatre determinats discursos.

L'Observatori del Turisme serà un organisme inicialment format per l'Ajuntament de Girona i la Facultat de Turisme de la UdG. Malgrat tot, Gemma Geis obre la porta a sumar-hi més actors. Geis creu que la UdG "ha de ser una aliada de la ciutat" i per això serà el soci prioritari en els encàrrecs que es facin, però no descarta participar en altres institucions referents en aquest sector.

Aquesta eina servirà per estudiar el retorn econòmic de les polítiques públiques en l'àmbit del turisme. "Necessitem dades del món del turisme", ha assegurat la vicealcaldessa. A partir d'aquesta taula, l'ajuntament plantejarà la necessitat d'analitzar diferents polítiques públiques i el retorn que tenen a la ciutat.

"A vegades hi ha actuacions que retorna amb molts més diners a la ciutat dels que hi posen les administracions públiques", ha afirmat Gemma Geis. Per això considera que els resultats serviran per retre comptes de les ajudes que es fan, però també perquè la ciutadania entengui el resultat de les inversions que hi ha en el sector turístic.

L'Observatori del Turisme recau sobre l'àrea de Promoció Econòmica i de cara a aquest 2024 ja té dotació pressupostària. Això farà que el govern local tiri endavant els encàrrecs a la Facultat de Turisme de la UdG. "Cal retre comptes de les polítiques públiques i cal fer-ho amb dades", ha reafirmat Gemma Geis.

De fet, la universitat té diverses línies de recerca en l'àmbit de turisme com ara l'estudi d'efectes positius i negatius del turisme a nivell econòmic, social, cultural i tecnològic, l'ètica del turisme o les noves tipologies de turisme.

Es tracta de línies d'investigació de que lideren grups de recerca transversals que uneixen el sector turístic amb l'econòmic, el social o el medi natural. A partir d'aquí, es poden obtenir dades a diferents nivells que orientaran al consistori a l'hora d'elaborar determinades polítiques des de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, com ara subvencions a determinats esdeveniments.