L’ACA multa a Quart amb 2.000 euros per superar el consum d’aigua

El setembre va tenir un consum de 245,55 litres per habitant i dia, quan el permès és de 210

Una aixeta, en una imatge d'arxiu.

Una aixeta, en una imatge d'arxiu. / Mireia Arsó.

Josep Coll

Josep Coll

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat una multa de 1.960,27 euros a l’Ajuntament de Quart per haver superat el consum d’aigua el mes de setembre de 2023. L’ACA va notificar la sanció al consistori quartenc divendres de la setmana passada perquè, segons les dates presentades per l’ens públic, Quart va tenir un consum de 245,55 litres per habitant i dia, un valor superior al permès.

El Pla de Sequera de l’ACA estableix que en estat de preemergència el límit de litres per habitant i dia és de 210. Aquesta dada s’estableix sobre la quantitat global d’aigua que consumeix el municipi, que correspon al cabal d’aigua que entra a la xarxa en alta i s’acumula als dipòsits municipals, incloent-hi pèrdues de la xarxa, consums industrials o consums en equipaments, entre d’altres. Per tant, no correspon a una dada directa de consum per habitatge.

Quart no és l’únic municipi de les comarques gironines multat per un consum excessiu d’aigua. Begur ha estat el que ha rebut una sanció més elevada, de 54.355 euros per superar en 115 litres per persona i dia el consum permès, que és de 239 litres per persones i dia. Caldes de Malavella també ha estat multat amb 24.181,83 euros per haver consumit 296 litres per habitant i dia, 66 litres més dels permesos. Per altra banda, la sanció rebuda per Lloret de Mar ha estat de 29.400 euros per haver consumit 13 litres per persones i dia més del permès, la de Palau-saverdera ha estat de 17.877 euros per un sobre consum de 134 litres per habitant i dia, i a Maià de Montcal de 5.300 euros per superar en 132 litres per persona i dia la quantitat permesa.

Arreu de Catalunya són una trentena de municipis els que ja han rebut multes per part de l’ACA per incomplir les restriccions d’aigua marcades per la Generalitat amb la finalitat de combatre la sequera.