Jutgen dos acusats que s'enfronten a 8 anys de presó per fer-se enviar dos quilos de cocaïna des de Brasil a Girona

Els processats es desvinculen dels paquets de farina plens de droga detectats a un aeroport alemany

D'esquenes i al costat de Mossos, els acusats de fer-se enviar dos quilos de cocaïna des de Brasil. Foto del judici a l'Audiència de Girona

D'esquenes i al costat de Mossos, els acusats de fer-se enviar dos quilos de cocaïna des de Brasil. Foto del judici a l'Audiència de Girona / Marina López/ACN

ACN

L'Audiència ha jutjat dos acusats que afronten inicialment 8 anys de presó cadascun per fer-se enviar dos quilos de cocaïna des de Brasil a un pis de Girona. La fiscal sosté que, seguint "un pla preconcebut", uns narcotraficants van ocultar la droga dins paquets de farina i van fer l'enviament amb una empresa de missatgeria. El juny del 2021, les autoritats de l'aeroport de Dresden, a Alemanya, van detectar la cocaïna i ho van comunicar a la Guàrdia Civil. Agents de l'institut armat van intentar fer una entrega controlada del paquet però els sospitosos se'n van desvincular. Els investigadors els van identificar pel telèfon facilitat com a destinatari del paquet, l'adreça de l'enviament i converses telefòniques. La defensa vol l'absolució.

L'escrit de conclusions provisionals de la fiscalia recull que els dos acusats es van posar d'acord per fer-se enviar la cocaïna des de Brasil amb la finalitat de traficar amb la droga. Segons el "pla preconcebut", els processats van "encarregar" a uns narcos que no s'han pogut identificar que preparessin la remesa i la fessin arribar a Girona a través d'una empresa de missatgeria. La droga anava camuflada en paquets de farina.

Segons l'acusació pública, els acusats van facilitar l'adreça d'un pis del carrer de la Salle de Girona, on un d'ells havia viscut anteriorment i estava desocupat, i el número de telèfon del segon processat com a persona de contacte.

El 5 de juny del 2021, les autoritats alemanyes van detectar la cocaïna a l'aeroport de Dresden i van alertar la Guàrdia Civil. Un dels agents ha subratllat que, amb la informació facilitada, van intentar fer en almenys dues ocasions una entrega controlada, amb policies fent-se passar per missatgers, per intentar enxampar els destinataris. En paral·lel, van sol·licitar al jutjat d'instrucció la intervenció del telèfon del sospitós.

Segons ha explicat l'investigador al judici, va coincidir en el temps que van detenir un dels sospitosos per infringir la llei d'estrangeria. Això va passar en el mateix moment que volien fer una de les entregues controlades. El seu presumpte soci es va assabentar de l'arrest i, quan el van trucar per intentar donar-li l'enviament, va dir que devia ser un error perquè no anava al seu nom.

Tot i això, la Guàrdia Civil considera que els dos sospitosos son els autors dels fets perquè un d'ells havia estat empadronat al pis de Girona i encara hi rebia correspondència, perquè el número de telèfon de contacte és del segon acusat i pel contingut de les intervencions telefòniques on parla d'un paquet, diu que algú se'n deu haver anat de la llengua i que el volien "fotre".

Dos quilos de cocaïna

L'obertura del paquet es va fer el 8 de juliol del 2021 i la suposada farina va donar positiu en cocaïna. L'informe pericial conclou que hi havia dos quilos de droga d'una riquesa del 65,4% i un valor estimat al mercat negre de 66.853 euros.

La fiscalia, a l'escrit de conclusions provisionals, els acusa inicialment d'un delicte de tràfic de drogues que causen un dany greu a la salut en quantitat de notòria importància i sol·licita per a cadascun d'ells 8 anys de presó i multa de 250.000 euros. Per a un d'ells, d'origen colombià, també demana l'expulsió del país un cop complerta part de la condemna.

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, ha demanat la nul·litat de tres interlocutòries fetes per diferents jutjats al començament de la investigació perquè la informació inicial de les autoritats alemanyes era l'únic indici que hi havia i la documentació no es va arribar a traduir mai.

Els acusats s'han desvinculat del paquet. L'inquilí del pis ha afirmat que hi va deixar de viure el 2004, molts anys abans que es fes l'enviament i que no té res a veure amb la droga. L'altre acusat ha exposat que "molta gent" té el seu número de telèfon i que ell no el va facilitar per a aquests fets.

El cas ha arribat a judici aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona.