El Fòrum del formatge artesà i català aterra el març a Girona

Hi haurà una cinquantena de productors i demostracions de Marc Ribas, Gessamí Caramés i Toni Gerez

Es farà al passeig de la Devesa, ocuparan 2.000 metres quadrats i oferiran més de 200 formatges diferents

Una imatge del Fòrum Gastronòmic.

Una imatge del Fòrum Gastronòmic. / DdG

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El 2 i 3 de març el passeig de la Devesa de Girona acollirà el Fòrum del formatge artesà i català. Una cinquantena de productors artesanals es trobaran en aquest nou esdeveniment gastronòmic considerat com el punt de trobada del sector formatger català i dels amants d’aquest producte, segons ha informat l'organització en un comunicat.

Les parades del Fòrum ocuparan un espai de 2.000 metres quadrats a l’aire lliure i oferiran més de 200 formatges diferents, i els seus productors estaran a primera línia per explicar als visitants les singularitats de cadascuna d’aquestes creacions artesanals. El certamen també serà un punt de trobada entre comerciants, distribuïdors, restauradors, comunicadors, influencers... que crearan sinèrgies en un espai on també s’hi trobaran parades d’altres productes gastronòmics del segell Girona Excel·lent, que complementen l’oferta dels formatges, a més de vins de la DO Empordà i cerveses artesanes.

Demostracions de professionals

El Fòrum també contempla xerrades tècniques sobre el món del formatge artesà, així com presentacions de producte, espectacles i concerts.

El gastrònom Pep Nogué serà el conductor d’un programa de 25 activitats que compta amb professionals de renom de la cuina i la sala. Marc Ribas farà una demostració de cuina amb formatges i també servirà els dinars dels dos dies del Fòrum, la xef Gessamí Caramés també farà creacions culinàries en directe, el summiller Toni Gerez dirigirà un maridatge de vins i formatges i el professor de cuina Manel Guirado oferirà un espectacle gastronòmic familiar. També hi participaran Marc Masó, impulsor del restaurant Formàticum, que farà un taller de cuina exprés amb formatge artesà, Joan Murillo i el seu equip de cuina i sala del restaurant Divinum que faran un showcooking, una fórmula que també durà a terme Jordi Ávila, sota el segell de Girona Excel·lent. I Jordi Ferrer, amb pastisseria a Olot, farà una demostració dels pastissos de formatges artesans.

Presentacions i tastos guiats

Alhora, a l’aula gastronòmica equipada amb cuina professional i situada al mateix recinte de la Devesa de Girona, s’hi faran demostracions i tastos guiats de formatges. I finalment, a l’espai Gastronòmic del Fòrum els visitants podran adquirir tiquets i degustar i gaudir dels diferents formatges que s’hi presentaran.

Preparant formatges.

Preparant formatges. / DdG

Concurs de formatges

Al llarg del matí del dissabte també es celebrarà aquest concurs, amb un jurat format per una vuitantena d’experts del món de la gastronomia que determinarà quins son els millors formatges de cada categoria.

Aquest Fòrum del formatge artesà i català neix de la mà de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), una entitat amb 40 anys d’història i que aplega unes 80 formatgeries artesanes de tot el territori català. És una de les associacions gremials més importants de Catalunya, que es fonamenta en un model agroalimentari arrelat al territori, divers i sostenible.