Girona és una de les ciutats catalanes on hi ha més incendis de contenidors

Els Bombers van fer 103 sortides el 2023 a la capital i 617 a tota la província uEl Gironès i l’Alt Empordà són les zones amb més serveis

Així va quedar un edifici i els vehicles d’un carrer de Girona per un incendi de contenidors del dia 20.

Així va quedar un edifici i els vehicles d’un carrer de Girona per un incendi de contenidors del dia 20. / Aniol Resclosa

Eva Batlle

Eva Batlle

Girona és una de les ciutats catalanes on els Bombers de la Generalitat han de realitzar més sortides per incendis de contenidors. Només el 2023, el cos d’emergències va realitzar 109 actuacions en a la capital de província. En el llistat de les poblacions amb més serveis no hi ha la ciutat de Barcelona ja que compta amb un servei de Bombers propi. 

El municipi català que va acumular més activitat dels Bombers és l’Hospitalet de Llobregat on l’any passat van haver de sortir 196 cops per sufocar focs d’aquestes característiques. Per sota hi ha la ciutat de Badalona amb 187 serveis i en el tercer lloc s’hi va situar Tarragona amb 187 sortides. Girona ocupa la setena posició amb 109 serveis.

L’any no ha començat massa bé a la ciutat de Girona ja que els Bombers ja han hagut de realitzar 18 serveis per incendis de containers. D’aquests sis es van concentrar a la matinada del dissabte 20 de gener. Els focs van ser provocats i la policia busca el piròman. Van cremar un total de 17 recipients de deixalles, vuit vehicles -cinc cotxes i tres motos-, cinc d’ells en un sol incendi. També van patir danys alguna façana i mobiliari urbà, com un semàfor, algun arbre i senyals de trànsit.

Aquesta onada d’incendis de contenidors pot il·lustrar el que sovint es troben els Bombers. I és que es declara un foc d’aquest tipus i després acaba amb més afectacions. Sovint alguns vehicles pateixen danys per l’alta temperatura o acaben del tot cremats per la intensitat de la flama. Sovint els contenidors són de plàstic i cremen amb rapidesa.  

Un incendi d’aquest tipus fins i tot ha acabat alguna vegada amb ferits ja sigui perquè ha derivat en un foc d’habitatge o perquè el fort fum ha entrat en algun domicili proper a l’incendi. Aquestes diverses conseqüències provoquen sovint que els Bombers hagin de destinar més recursos i temps a un sol incendi.

Les dades mostren la gran quantitat de serveis d’aquest tipologia que poden arribar a fer els Bombers en un any. En cada incendi s’ha de dir que pot resultar cremat més d’un recipient de deixalles, una dada que els Bombers no comptabilitzen.

Més de 50 de mitjana al mes

Pel que fa a les sortides realitzades durant el 2023, aquestes van sumar 617. Això representa que van fer més de 51 actuacions de mitjana al mes a la Regió d’Emergències de Girona -que no inclou la Cerdanya-. Aquesta xifra suposa un descens d’un 4,4% respecte al 2022 quan es van registrar 646 serveis.

Una anàlisi de les comarques gironines posa de manifest que el Gironès és la zona on els Bombers van haver d’actuar més en incendis de contenidors en els darrers dos anys . El 2023 va concentrar 188 de les sortides i l’anterior, 233. Per sota d’aquesta comarca hi ha la de l’Alt Empordà, que l’any passat va tancar amb 153 actuacions. En tercer lloc s’hi va situar el Baix Empordà, amb 112.

Les dades proporcionades pels Bombers de la Generalitat referents als 22 primers dies del 2024 posen de nou el focus en el Gironès. El cos d’emergències s’hi ha arribat a mobilitzar 29 vegades per focs de contenidors. Per darrere hi torna a haver com en la mitjana anual, l’Alt Empordà, amb 12 serveis.

Girona, Salt i Figueres

Quant als municipis de la Regió d’Emergències de Girona amb més actuacions, al capdavant hi ha Girona per 109 incendis de contenidors el 2023. Per darrere hi ha la ciutat de Salt, amb 66 sortides i en tercer lloc, Figueres amb 56 actuacions en incendis de containers. Aquestes també són les ciutats que van tenir més casuística el 2022.

A Catalunya, el nombre de serveis dels Bombers va ser de 4.023 el 2023. Això suposa una caiguda com la detectada a la Regió de Girona, però menor, de l’1,66%. El 2024 també ha començat amb força activitat pels cos d’emergències de la Generalitat, 379 actuacions per focs urbans d’aquest tipus fins al 22 de gener a tot Catalunya.

Subscriu-te per seguir llegint