L’Ajuntament de Girona restituirà la placa commemorativa dels 75 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat

El nou emblema es col·locarà en un acte organitzat pel consistori el dilluns 5 de febrer a la plaça del Marquès de Camps

Imatge de l'actual placa que serà substituïda per una de nova el dilluns 5 de febrer.

Imatge de l'actual placa que serà substituïda per una de nova el dilluns 5 de febrer. / Tapi Carreras

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Girona restituirà la placa commemorativa dels 75 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, situada a la plaça del Marquès de Camps. Segons explica l'Ajuntament en un comunicat, l’objectiu és embellir aquest emblema que ha quedat desgastat amb el pas del temps. La placa es va inaugurar el febrer de 2014 amb Carles Puigdemont com alcalde. La nova s’inaugurarà en un acte que ha organitzat el consistori el dilluns 5 de febrer a les 18 h a la mateixa plaça, on assistirà l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la poeta i escriptora, Isabel Oliva i Prat, qui explicarà la seva experiència durant aquells dies. 

La placa es va inaugurar el febrer de 2014 amb Carles Puigdemont com alcalde.

La placa es va inaugurar el febrer de 2014 amb Carles Puigdemont com alcalde. / Ajuntament de Girona

A Girona volem tornar a fer un exercici de memòria. Dignificar la placa que recorda l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat serà un gest del compromís antifeixista de la nostra ciutat. Un gest que ens recorda d'on venim i sobretot que ens indica cap on hem d'anar perquè mai més es torni a repetir l'odi i la violència de la Guerra Civil i la dictadura”, ha afirmat l’alcalde.

La nova imatge incorporarà el mateix text: “El 4 de febrer de 1939 l’exèrcit franquista va ocupar la ciutat de Girona. Recordem aquest fet perquè no torni mai més cap dictadura”. Tanmateix, la placa estarà elevada per fer-la més visible, i no com ara que està a l’altura del terra, i es modernitzarà amb la incrustació d’un codi QR que redirigirà al web “Girona, 4 de febrer de 1939”, on s’expliquen els fets ocorreguts.

Aquesta pàgina inclou un mapa de la ciutat amb uns punts marcats que assenyalen alguns dels emplaçaments per on van passar les tropes franquistes i s'acompanya la ubicació d'una imatge d'aleshores, d'una imatge actual i d'una fotocomposició que fusiona les dues imatges, a més d'una descripció de la fotografia. En total, es poden consultar onze fotografies preses al voltant del dia 4 de febrer que permeten acostar-se a la Girona del darrer dia de Guerra.

L'historiador Josep Clara fa uns apunts històrics a la pàgina d'inici de la web i recorda com el general en cap de l'exèrcit d'ocupació, Camilo Alonso Vega, va rebre aquell 4 de febrer els honors dels triomfadors a la plaça del Marquès de Camps, motiu pel qual es va col·locar la placa en aquesta plaça.