El Centre Blockchain de Girona tanca les portes

La decisió és "temporal" després que el Govern replantegi les subvencions

Polítiques Digitals feia al CBCat una aportació directa de 200.000 euros i ara obrirà una línia d'ajuts competitiva

La Fira que s'havia de fer el 5 de juny a l'Auditori- Palau de Congressos, queda a l'aire

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La Cambra de Comerç de Barcelona ha tancat temporalment el Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat) que té la seva seu en un espai del l’edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Ho ha decidit després que el Govern hagi replantejat les subvencions que fa per fomentar aquesta tecnologia. En anys anteriors la Cambra rebia fins a 600.000 euros per part de l’executiu orientats a tres projectes. Entre ells, el del blockchain rebia 200.000 euros.

Ara, l’executiu ha optat per obrir una línia d’ajuts competitiva, de manera que si la Cambra vol rebre aquests diners s’haurà de presentar a una convocatòria. Això ha provocat que l’ens liderat per Josep Santacreu, que està definint les línies del seu mandat, hagi apostat per redefinir el projecte del CBCat per «adaptar-lo a les necessitats empresarials», segons ha informat l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Precisament aquest dilluns l’exconseller Jordi Puigneró indicava en un tuit que el CBCat « es tanca perquè el Govern no hi creu». Al seu torn, la secretaria de Polítiques Digitals, Gina Tost, assegurava que l’aposta del Govern per la tecnologia blockchain és «ferma» i defensava que aquest any la línia de subvenció competitiva que sortirà inclou activitats de dinamització i capacitació, esdeveniments i casos d’ús. És a dir, la previsió és que la línia s’obrirà a tot l’ecosistema i la Cambra s’hi podrà presentar amb la possibilitat de rebre una dotació més elevada de diners.

L'impuls

L'impuls per crear aquest centre va ser de l'anterior president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, abans que fos nomenat Diputat per Junts. Quan es va presentar en públic el Centre, es va anunciar que la idea era tirar endavant una facultat de Blockchain que se situaria al Parc Científic i el Blockchain Experience, un espai amb experiències visuals dedicat a aquesta tecnologia, que podria ubicar-se al xalet Soler de la carretera Barcelona, on hi ha previst crear-hi un Museu de les matemàtiques.

Mentrestant, des de l'AENTEG (Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona) ja s'avançava que era "totalment imprescindible que el sector privat empresarial" estigués "implicat, no només en la gestió i en el seguiment del projecte un cop aquest ja hagi reeixit, sinó també en la mateixa gènesi i concepció del projecte".

Fins al 2022 Polítiques Digitals era una conselleria del Govern, encapçalada aleshores per Jordi Puigneró. Amb la sortida de Junts per Catalunya de l’executiu, els canvis organitzatius van implicar que les competències de Polítiques Digitals passessin a ser una Secretaria -un rang inferior-, adscrita al Departament d’Empresa i Treball i ara liderada per Gina Tost.

Canvi en la direcció

Fa quasi un any, Quirze Salomó va deixar de ser el director del Centre. Actualment, el màxim responsable és Albert d'Anta.

En un comunicat, el CBCat ha destacat que en tres anys d’activitat ha liderat diverses iniciatives per visibilitzar l’ús del blockchain, com el projecte Carboni Zero, per mesurar la petjada de carboni de la indústria alimentaria; o el reWatt, que facilitava l’autoconsum energètic; o el projecte CatVers.

La Fira del 2024, a l'aire

A Girona, hi havia projectada la Fira del Blockchain per al 5 de juny a l'Auditori- Palau de Congressos. Amb aquest anunci, l'esdeveniment ha quedat a l'aire. El director de l'equipament, David Ibañez, ha assenyalat a Diari de Girona, que s'havia assabentat de la notícia per les xarxes i que efectivament hi ha una reserva per l'esdeveniment, que organitzava el Centre Blockchain, però que ningú ha contactat amb ell. La primera edició s'havia fet al Palau de Fires i les dues següents a l'Auditori- Palau de Congressos. Hauria de ser la quarta edició.