El jurat del Premi 3 de Març proposa a l’artista Lluís Mateu

El ple del mes de febrer n'haurà de validar la proposta on es destaca la intensa relació de l’artista amb la vilaen l’àmbit cultural, associatiu, cívic i social

Mateu és el dissenyador del logotip de la campanya per recuperar la independència de la vila o les populars llúdrigues de la plaça de la Vila

Lluís Mateu, en una imatge d'arxiu de fa deu anys.

Lluís Mateu, en una imatge d'arxiu de fa deu anys. / Aniol Resclosa

Redacció

El jurat del Premi ‘3 de març’ de la vila de Salt proposa a l’artista Lluís Mateu Riera per rebre el guardó per aquest 2024.  Aquest va ser el dictamen del jurat, que es va reunir aquesta setmana, i ara serà el proper ple municipal que haurà de validar la proposta. Per unanimitat, el jurat  va apostar per Mateu “pel seu compromís històric en activitats culturals i socials que es porten a terme al municipi i la seva col·laboració desinteressada a la ciutadania saltenca”.

Així ho recull el jurat, que componen un integrant de cada grup municipal, antics guanyadors del premi ja siguin amb caràcter individual o com entitat i, enguany, per primer cop amb la presència dels exalcaldes i exalcadessa de Salt, seguint la moció que va aprovar el plenari perquè també s’incorporessin entre els membres del jurat per valorar les propostes rebudes.

Biografia

Va néixer a Salt l’any 1943 i de ben jove va treballar d’aprenent a la farmàcia Simon, on coincideix amb Salvador Sunyer i Aimeric, que en les seves memòries defineix a Mateu com a “saltenc, optimista, cordial i obert com un finestra a l’aire lliure... un gran dibuixant en Mateu, un excel·lent caricaturista, un amic lleial”.

Aquesta destresa artística fa que ja a la dècada dels anys 50 comenci la seva trajectòria pictòrica. Ben aviat, però les seves inquietuds el porten també a experimentar i endinsar-se en més mons artístics com el dibuix, l’escultura i l’escenografia.

En la seva etapa artística, en destaca la dècada dels anys 60 quan és membre fundador del grup de pintors i escultors “Tretze esculpint” i a l’any 1966 lidera la creació de l’espai cultural “La Pastera”. De fet, al 1968 fa la seva primera exposició de dibuixos i pintures a la Biblioteca Muncipal de Salt. Les dècades dels anys 80 i 90 del segle XX, Mateu realitza diverses exposicions individuals i col·lectives. De totes les seves obres, la intervenció pública a la plaça de la Vila l’any 1982 creant les escultures “Les Llúdrigues” ha estat la més popular per a la vila de Salt, ja que aquestes creacions han passat a formar part de l’imaginari col·lectiu, ja que s’han acabat convertint en un símbol no oficial del municipi i un senyal d’identitat per a saltencs i saltenques que ha donat peu a creacions de pastissers i joiers, entre d’altres.

També a l’àmbit públic és l’encarregat de fer “La font del paradís” a les Deveses de Salt, l’any 1983.

Com a docent, comença la seva tasca a la dècada dels anys 80 en una escola privada, posteriorment crea l’Estudi Taller Lluís Mateu i des del 1990 es fa càrrec de l’Escola Municipal d’Art de Salt, fins a la seva jubilació a l’any 2004.

A l’any 2000 fa unes exposició d’aquarel·les a la Farinera Teixidor de Girona i el 2013 exposa a Les Bernardes una mostra antològica amb motiu del deu 70è aniversari, acompanyada del llibre catàleg amb el títol “Lluís Mateu, manobre de la imaginació”.

La seva generositat i voluntat d’ajudar amb entitats i associacions també fa que sovint contribueixi amb col·laboracions múltiples il·lustrant llibres, portades i cartells. Pel que a l’edició de diferents llibres en destaquen títol coma “Llibres de coneixences”, “Paisatges pedalats, “Humor Universalt”, “Fesomies” o “El cap en joc”, entre d’altres.

La independència

Les motivacions per rebre ara el premi ‘3 de Març’ van molt més enllà de la seva important faceta artística i és que la seva relació amb el teixit associatiu de la vila i la seva presència en moments històrics importants també han estat cabdals. Just quan el municipi encara celebra els 40 anys de la recuperació de la independència, Mateu va ser l’encarregat de dissenyar el logotip de la campanya que va acompanyar la reivindicació de la independència de Salt, que ara s’ha recuperat precisament per commemorar l’efemèride. Precisament, l’artista participa, a l’any 1980 en la creació de la Comissió per la Independència, fet que li permet crear el logo esmentat que pinten a la façana de l’antic magatzem de ‘Can Massana’ granaire i en fan cartells i adhesius.

La seva col·laboració amb un munt d’entitats fa que sigui un dels fundadors a finals dels anys 50 de del l’escoltisme a Salt amb l’Agrupament Escolta Sant Cugat, també és impulsar del Centre Excursionista Saltenc (CES) o uns dels fundadors de l’exitós Talleret de Salt, on hi col·labora com a actor, escenògraf, cartellista o dissenyador de vestuari. En aquest àmbit també participar del grup Proscènium o de l’agrupació ‘Estil’.  Encara cal afegir-hi en aquesta llarga i intensa participació al teixit associatiu de Salt, la creació de la revista ‘La Farga’, on va ser un dels fundador i hi ha efectuat diferents tasques, com coordinador, director i col·laborador.

Amb aquesta trajectòria, Lluís Mateu Riera és la proposta del jurat que ara haurà de validar el plenari del mes de febrer per ser el guardonat dels Premis ‘3 de Març’.