Els Bombers de Girona inauguren el "seu any" a l’Ajuntament amb el reconeixement de "tota la ciutadania"

El conseller Elena ha presidit l'acte d'arrencada que commemora el 180 aniversari del cos a la ciutat

L'autoescala dels Bombers de Girona amb la pancarta en motiu dels 180 anys del cos

L'autoescala dels Bombers de Girona amb la pancarta en motiu dels 180 anys del cos / Gerard Vilà

Gerard Vilà / ACN

Gerard Vilà / ACN

El primer acte dels Bombers de Girona per celebrar el 180 aniversari del cos ha omplert la sala de plens de l'Ajuntament de Girona. Un aniversari que ha presidit el conseller d'Interrior, Joan Ignasi Elena, que ha reivindicat la importància d'un cos que rep el reconeixement de "tota la ciutadania". Elena ha destacat les millores en recursos tant humans com materials que s'han fet els darrers anys i ha reconegut que "cal seguir apostant" per arribar a les xifres que marca el pla estratègic, que contempla una plantilla de 3.600 bombers el 2030. L'acte l'ha inaugurat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i ha comptat amb el pregó del "pare" del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Joan Vidal Gayolà.

L'incendi de Lloret de Mar (Selva) de 1979 on varen morir 21 persones va ser el detonant que va fer que Joan Vidal Gayolà, aleshores president de la Diputació de Girona, decidís fer un pas endavant per crear el que és ara el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament. Els Bombers feien un "salt endavant" i es posava la primera pedra de la que actualment és una de les professions "més ben valorades" per la ciutadania. Però aleshores en aquell fatídic incendi, els Bombers de Girona ja feia més d'un segle que existien.

En concret, es té coneixement del primer cos de la ciutat el 1844. Així doncs, els Bombers gironins celebren el seu 180 aniversari aquest 2024 i ho fan amb una sèrie d'actes que han arrencat a la sala de plens de l'Ajuntament de Girona aquest divendres i que duraran prop d'un any.

La inauguració de "l’any dels Bombers" l’ha fet l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, que ha reivindicat la importància del cos i ha acabat el seu parlament amb "una frase que va fer fortuna l'1-O. Els Bombers seran sempre nostres".

Tot plegat, just abans de cedir el torn de paraula a Miquel Trulls, actual cap de parc de Girona que ha destacat "l'equip humà” que avui conforma el parc del que n'és el responsable. "És un orgull", ha assenyalat.

L'acte, de prop d'hora i mitja ha arrencat amb l'exposició d'una pancarta que lluïa en el nou camió autoescala que els Bombers han rebut fa poc i que s'ha exposat a la plaça del Vi de Girona, juntament amb dos vehicles més del parc.

"Salt endavant"

Ja a la sala de plens de l’Ajuntament, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha posat en valor la importància de la inversió que s’ha fet, especialment en recursos humans i materials al cos des dels darrers cinc anys.

Elena ha tornat a deixar clara la seva voluntat de complir amb el pla estratègic dels Bombers de poder arribar a 3.600 efectius el 2030, fet que passa per mantenir les promocions i millorant els equipaments.

En concret, Elena ha fet especial esment a la importància de reservar un 40% de les places de cada oposició a les dones. En aquest sentit, Elena ha destacat que “un cos no pot ser bo ni eficaç si només té un 2% de dones, perquè no representa el conjunt de la societat a la que serveix”.

Un camió històric

Dins el programa del 180è aniversari en destaca també la restauració d'un camió històric dels bombers, de la marca 'Magirus', que va donar servei Girona entre els anys 1956 i 1993. En un principi va ser propietat de l'Ajuntament de Girona, més endavant de la Diputació i finalment va passar a mans de la Generalitat.

"Quan va acabar la seva etapa, el seu destí era desballestar-lo, però els bombers de Girona el vam guardar gelosament per evitar aquest futur, fins que vam poder fer un canvi de nom a favor de l'associació", expliquen des de l'Associació Cultural i Esportiva Bombers de Girona. A partir d'aquí va néixer el 'projecte Magirus', amb intenció de restaurar el camió i reparar-lo. Un projecte que es vol culminar, precisament, aquest 2024 (gràcies a les diferents aportacions que s'han rebut).