La unitat d'epilèpsia del Trueta i el Santa Caterina tracta uns vuitanta pacients a la setmana

Entre 6.000 i 8.000 persones de la Regió Sanitària de Girona pateixen la malaltia

Una pacient estirada mentre li fan un encefalograma.

Una pacient estirada mentre li fan un encefalograma. / ACN

ACN

 Es calcula que a la Regió Sanitària de Girona hi ha entre 6.000 i 8.000 persones que pateixen algun tipus d'epilèpsia. A Catalunya, la prevalença és d'unes 7-8 persones per cada 1.000. Els hospitals Trueta i Santa Caterina compten amb una unitat especialitzada on es tracten uns vuitanta pacients a la setmana. Per trencar l'estigma social associat a la malaltia i fer divulgació, el proper dilluns, en el marc del Dia Internacional de l'Epilèpsia, la unitat organitzarà la primera jornada sobre la malaltia dirigida a pacients i famílies. L'epilèpsia es produeix a causa d’una hiperexcitabilitat en l'activitat elèctrica del cervell, com una sobrecàrrega.

En condicions normals, les neurones del cervell es comuniquen entre elles mitjançant senyals elèctriques que regulen diverses funcions del cos. Quan aquesta activitat elèctrica es descontrola, provoca episodis coneguts com a "crisis epilèptiques". Es poden tenir crisis epilèptiques i no tenir la malaltia. De fet, es considera malaltia quan aquestes crisis passen de manera recurrent.

Les crisis epilèptiques es poden manifestar de diferents maneres: convulsions, pèrdua de consciència (absències), moviments involuntaris o alteracions sensorials. Les crisis poden aparèixer en qualsevol moment, però hi ha factors que les propicien pel que conèixer-los ajuda a evitar-les. La doctora Cristina Coll, neuròloga de la unitat, destaca la importància d'adoptar hàbits de vida saludables, d’un bon descans nocturn i exercici físic regular, i d'evitar el consum de tòxics.