Girona asseca una bassa de les hortes de Santa Eugènia per eliminar les espècies invasores que hi habiten

L'aigua s'abocarà al riu Onyar juntament amb els peixos autòctons que s’hagin pogut salvar

Gerard Vilà / ACN

Gerard Vilà / ACN

L'Ajuntament de Girona ha començat el procés per assecar una de les dues basses que hi ha a les hortes de Santa Eugènia. En concret, buidarà la més gran. L'objectiu és capturar mitjançant la pesca elèctrica els peixos que hi habiten. Un cop a la galleda, se seleccionen les espècies invasores per sacrificar-les, mentre que les autòctones es reserven per tal de retornar-les al riu, juntament amb l'aigua que es va traient de la bassa. A més, també s'ha instal·lat un filtre de grava, just a les comportes d'entrada per on passa el cabal que omple la bassa, a fi d'evitar que hi entrin més peixos provinents dels canals adjacents. Un cop passi l'episodi de sequera es tornarà a omplir la bassa i es tornaran a introduir espècies autòctones.

En tres dies la bassa circular de les hortes de Santa Eugènia estarà completament buida. La previsió és deixar-la assecar unes setmanes per poder capturar totes les espècies invasores que hi habiten i que desplacen les autòctones. Una operació que porta a terme l'associació la Sorellona i que consta de dues parts: d’una banda, diversos operaris es dediquen a bombejar tota l'aigua cap al riu, mentre just a l'altra banda, els tècnics es dediquen a fer pesca elèctrica.

Amb un salabret connectat al corrent capturen els peixos que queden "estabornits" per la descàrrega. Aleshores els deixen dins d'una galleda amb aigua i, un cop plena, seleccionen les espècies invasores.

Si és el cas, sacrifiquen el peix, mentre que si troben una espècie autòctona, com un barb o una anguila, la separen i la retornen al riu, juntament amb l'aigua que treuen de la bassa. El responsable de l'Associació la Sorellona, Quim Pou, explica que en basses artificials com aquesta "s'hi pot fer gestió' contra les espècies de fora, si bé en altres espais "ja és impossible".

Aquesta és una de les 24 basses que es pretenen recuperar a Girona per millorar-ne l'ecosistema. Tot plegat per recuperar "la infraestructura blava" a la ciutat.

Girona asseca una bassa de les hortes de Santa Eugènia per eliminar-ne les espècies invasores

Gerard Vilà / ACN

La millor època

Tot i que s'està en període de sequera, Pou explica que aquesta és "la millor època" per fer el buidatge de la bassa. El motiu és que el nivell de l'aigua ja és molt baix i que no es desaprofita, sinó que va a parar a l'Onyar. A més, com que no es podrà reomplir en unes quantes setmanes -mentre duri el decret de sequera- es podrà combatre contra altres espècies.

En aquest sentit, el responsable de la Sorellona remarca que els peixos es poden eliminar fàcilment, conforme vagi baixant el nivell de l'aigua, però en canvi, el problema amb crustacis com el cranc americà és diferent, ja que pot viure setmanes en canals que fa aprofitant el fang humit. "Per això ens cal assecar completament la bassa", explica.

Pou també ha reconegut que van estudiar la manera d'aprofitar l’aigua per regar les hortes properes, però resulta "impossible" emmagatzemar-la en un altre lloc i, per això, s'ha abocat al riu.

Un filtre de grava

Un cop se superi l'episodi de sequera serà el moment de reomplir la bassa, amb l'aigua que prové de la séquia Monar i que també rega els canals de les hortes dels voltants. Just a la comporta que dona accés a la canonada per on s’abasteix la bassa, s'hi han col·locat uns filtres de grava.

Un peix sol, una de les espècies invasores capturades a Girona

Un peix sol, una de les espècies invasores capturades a Girona / Gerard Vilà (ACN)

L'objectiu és evitar que entrin crustacis i peixos invasors des d'altres punts, de manera que a la bassa només hi hagi espècies autòctones. Per això, des de l'entitat demanen que no s'aboquin els peixos en aquests espais, ja que és la manera que s'acabin reproduint i desplaçant l'espècie autòctona.

Des de l'Ajuntament han explicat que aquesta és una de les accions que està prevista dins del marc de "transformació" que vol fer el consistori i que inclou altres actuacions al llarg de l'any com la renaturalització dels patis de les escoles. "Volem donar un tomb i una transformació urbana i social a Girona que és necessària", ha assenyalat el regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot.