Reuneixen unes 300 firmes contra les males olors d’una empresa de Cassà

L’Ajuntament explica que la companyia té l’acta de control ambiental favorable i que  l’ha instat a fer canvis tècnics

L’empresa instal·larà aquest mes un filtre d’aspiració per fondre i així reduir les molèsties per fum i olors

La façana de l'Ajuntament de Cassà de la Selva.

La façana de l'Ajuntament de Cassà de la Selva. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Veïns de Cassà de la Selva han reunit unes 300 firmes per reclamar solucions davant les males olors, fums i contaminació que consideren que emet l’empresa Voragran 2001. Aquesta està ubicada al carrer del Castell, al mig del municipi, i es dedica a la foneria de ferro colat. Són precisament les olors que es fan amb la fosa les que molesten més als veïns des de fa temps, sobretot, a l’estiu, quan tenen les finestres obertes, i a primera hora del matí, quan l’empresa dur a terme les tasques de foneria.

El veí que s’ha encarregat de replegar les signatures, David Pavia, explica que «fa temps» que estan «a sobre del tema», però que el problema «persisteix» tot i que l’Ajuntament ha fet inspeccions i requeriments a l’empresa. «No només és la fosa de material», detalla Pavia, també «ventilen i treuen les deixalles al carrer», el que provoca una «olor terrible». A part, veu curiós que quan l’Ajuntament va fer una inspecció el 2022 «no es notaven olors ni fums» i lamenta que «ningú ha analitzat el grau de contaminació». També afirma que si l’empresa fes una «bona inversió se solucionaria el problema, però només posen taps i no s’acaba de solucionar». En tot cas, tant l'empresa com l'Ajuntament apunten que totes les inspeccions que s'han fet han sortit favorables i que no hi ha cap mena de contaminació dins les instal·lacions.

Un nou filtre per fondre

Per la seva banda, l’Ajuntament explica que Voragran 2001 disposa de l’acta de control ambiental favorable i l’ha instat a implementar canvis tècnics per reduir les possibles molèsties. De fet, el gerent de la companyia, Manel Xifra, confirma que es va fer un pla amb l’Ajuntament i de mica en mica han anat fent millores per «acabar d’eliminar les olors».

La pròxima que faran serà aquest febrer, quan s’instal·larà un nou filtre d’aspiració per fondre. Anteriorment, també van habilitar un espai interior per no treure les peces foses a fora que provocaven les males olors, i també van tapar el sostre lateral fa un any (abans estava obert) per tal que el fum i les olors quedessin totes a dins.

«No nego que sigui una olor peculiar i que pugui molestar, però intentem fer les coses ben fetes», assenyala Xifra, qui també assegura que les olors duren «mitja hora o una hora com a molt». En tot cas, l’Ajuntament detalla que continuarà comprovant el correcte funcionament de les millores aplicades un cop estiguin finalitzades.

Subscriu-te per seguir llegint