La Llibreria Les Voltes crea el premi Feliu Matamala pel 60è aniversari

El guardó pretén reconèixer una persona o entitat que al llarg de la seva trajectòria hagi defensat la llengua i la cultura catalana

S'entregarà el pròxim 28 de febrer en l'acta de celebració de l'efemèride que tindrà lloc al Teatre Municipal de Girona

Joan Matamala, Lluc Salellas i Èric Bertran a la llibreria Les Voltes.

Joan Matamala, Lluc Salellas i Èric Bertran a la llibreria Les Voltes. / Ajuntament de Girona

Josep Coll

Josep Coll

La Llibreria Les Voltes celebrarà el pròxim dimecres 28 de febrer el seixantè aniversari i ho farà en un acte al Teatre Municipal de Girona que acollirà la primera edició del premi Feliu Matamala. Aquest, vol reconèixer la trajectòria d'una persona o entitat d'arreu dels Països Catalans que hagi defensat la llengua, la cultura i la nació catalana. La intenció de l'organització és que el premiat no es conegui fins al dia de la celebració dels seixanta anys, tot i que l'escriptor Èric Bertran ha avançat que serà «una figura de prestigi internacional» en la presentació de l'acte del pròxim dimecres que s'ha fet aquest matí a l'Ajuntament de Girona. L'objectiu, a més, és que aquest premi Feliu Matamala s'entregui de forma anual a partir d'ara.

L'esdeveniment per commemorar el seixantè aniversari de la Llibreria Les Voltes vol ser una «crida a la societat perquè entengui que en aquest moment la llengua catalana té serioses dificultats», ha dit el president de la Fundació Les Voltes, Joan Matamala. L'acte comptarà amb la presència de cinc expresidents de la Generalitat de Catalunya. Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra hi seran de forma presencial, mentre que Artur Mas apareixerà via telemàtica des de Nova York (tenia un acte que no podia anul·lar), igual que Carles Puigdemont, que es connectarà des de Brussel·les. Finalment, el consell de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, serà l'encarregat de tancar l'esdeveniment en nom de l'actual president, Pere Aragonès.

A part, l'acte serà conduït per la periodista Clara Sánchez-Castro i comptarà amb algunes actuacions musicals del cantant Arnau Tordera, conegut per ser el guitarrista, vocalista i líder del grup Obeses. A més, es projectarà un vídeo on s'explicarà els orígens de la llibreria l'any 1963 gràcies a quaranta-tres impulsors i que formaven parts de diferents estaments de la societat gironina. També del naixement de la Fundació Les Voltes el 2014. Per últim, es farà una representació teatral per explicar de forma «simpàtica i breu» la trajectòria de la llibreria que anirà a càrrec de l'actor Martí Peraferrer.

El futur, «el més important»

Tant Èric Bertran com Joan Matamala han reivindicat la mirada cap al futur. «No només es viu de recordar, també del futur», ha dit Bertran, mentre que Matamala ha assenyalat que «el futur és el més important, però del passat n'hem d'aprendre». En aquest sentit, el president de la fundació ha fet una mirada al passat, dient que el 1963 «la societat gironina es va mobilitzar per promoure la llengua i la cultura catalana tot i córrer riscos» i també ha destacat la importància de ser un projecte «col·lectiu». En tot cas, i mirant cap al futur, ha explicat que hi ha alguns projectes en ment i alguns que es volen reforçar, com és el cas de Les Voltes Educa. També ha mencionat que a partir d'ara les persones es podran fer sòcies de la fundació per així «tenir un gruix econòmic per tirar endavant projectes».

Per altra banda, l'alcalde Lluc Salellas ha volgut reivindicar com el 1963 «col·lectivament diverses persones es van unir per tirar endavant un projecte que no existia i que era molt necessari». A més, ha reivindicat que «Les Voltes supera la ciutat de Girona» i ha recordat com amb «tretze o catorze anys» va anar a la llibreria a fer-se el DNI català. Matamala ha apuntat que durant tots aquests anys s'han fet 97.000 carnets d'identitat catalans a Les Voltes.