Queixes a Sarrià de Ter per olors i pols negre provinent de la fàbrica d’Hinojosa

L’Ajuntament explica que un dels filtres de la caldera de biomassa es va desgastar i es van tancar part de les instal·lacions

Ahir es va solucionar el problema i el consistori detalla que l’empresa compleix amb la normativa de sorolls i pudors

El consistori demanarà a l’empresa continuar aplicant mesures perquè no hi hagi episodis de pudors

La fàbrica d’Hinojosa, situada a la zona de Sarrià de Baix.

La fàbrica d’Hinojosa, situada a la zona de Sarrià de Baix. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Tornen les queixes a Sarrià de Ter per les males olors i els fums de la fàbrica de paper Hinojosa, ubicada al carrer Josep Flores. Durant el passat cap de setmana es va detectar pols negre provinent de les instal·lacions de l’empresa que va anar a parar a patis d’alguns veïns, sobretot dels més propers a la fàbrica, a la zona de Sarrià de Baix. Els veïns també van alertar de fum negre i de pudor de plàstic cremat.

Tot això, perquè amb el pas del temps s’ha desgastat un filtre de la caldera de biomassa que es va instal·lar fa uns anys. L’Ajuntament de Sarrià de Ter va detallar a través de les xarxes socials que havia «exigit» solucions a Hinojosa i es va tancar aquesta part de les instal·lacions mentre s’enllestia el problema. Segons ha pogut saber Diari de Girona, diumenge es va aturar el procés per arreglar el problema a la caldera de biomassa. Dilluns es va canviar el filtre i ahir es va posar de nou en funcionament.

Tot i així, alguns veïns s’han queixat, al llarg de les últimes setmanes, sobretot a partir de les festes de Nadal, que es tornaven a sentir fortes olors provinents de les instal·lacions de la fàbrica de paper. 

Aquestes molèsties van disminuir notablement quan l’empresa va fer una forta inversió per aplicar mesures entre 2020 i 2021 en un Pla de Gestió d’Olors que va ser aprovat per l’Ajuntament a principis de 2020. Ara, però, han tornat certes olors i sorolls forts de forma puntual, com expliquen alguns veïns.

Compleix amb la normativa

Els veïns creuen que hi ha moments durant l’any en els quals la fàbrica no compleix amb la normativa de sorolls i olors. En aquest sentit, l’Ajuntament confirma que l’empresa compleix amb la normativa. Tot i així, afirma que encara es poden disminuir més diversos punts sorollosos i rebaixar la intensitat quant a les unitats d’olor (tot i complir la normativa).

Així, l’Ajuntament vol que Hinojosa continuï aplicant mesures per no haver de patir episodis de pudors. Sobretot, quan certes condicions ambientals deriven al fet que s’intensifiquin aquestes olors. A més, el consistori està a l’espera dels resultats de la pròxima olfactometria (mesura de la concentració d’olor d’una mostra d’aire). Aquesta, es farà en els pròxims dies.

A finals de 2019, Hinojosa va dur a terme un paquet d’actuacions per reduir la fortor que desprenia la paperera. El 2020 les actuacions es van centrar a la zona de la depuradora, que era el focus principal de les fortors, mentre que uns mesos més tard va implantar un sistema de tractament de biogas i va posar en marxa una planta de biomassa. Aquesta última, és la que ha fet revifar les protestes els últims dies pel filtre que es va espatllar i va provocar males olors i pols negre.

Subscriu-te per seguir llegint