L'Ajuntament de Girona i els sindicats arriben a un acord per igualar les retribucions triennals dels treballadors municipals

Aquesta mesura permetrà millorar les condicions econòmiques de prop de 200 treballadores i treballadors de l’Ajuntament

Treballadors municipals de Girona, en una de les mobilitzacions sorolloses a la plaça del Vi.

Treballadors municipals de Girona, en una de les mobilitzacions sorolloses a la plaça del Vi. / Aniol Resclosa

Redacció

El dimecres 14 de febrer la Mesa General de Negociació de l’Ajuntament de Girona entre el govern gironí i els sindicats va aprovar per unanimitat que s’igualin les retribucions per triennis que cobra el personal laboral amb el personal funcionarial. Aquesta mesura permetrà millorar les condicions econòmiques de prop de 200 treballadores i treballadors de l’Ajuntament.

El govern i els sindicats presents a la Mesa (Intersindical, CCOO, CSIF i UGT) celebren que s’hagi pogut a arribar a un acord d’aquesta proposta introduïda per CCOO i destaquen que és una decisió que va en la bona direcció a l’hora de resoldre les situacions laborals del consistori, segons han informat les parts en un comunicat conjunt.

Fins ara, l’Ajuntament de Girona reconeixia al personal laboral els serveis previs prestats de forma ininterrompuda en aquesta administració. Amb aquest acord, també es reconeixeran els serveis previs prestats en altres administracions, així com tots els períodes treballats a l’Ajuntament de Girona.

Es tanca així un altre serrell del llarg conflicte entre els treballadors i el consistori, tot i que encara queden fronts oberts.

Aquest dret es troba regulat a la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement de serveis previs a l'Administració pública i al Reial Decret 1461/1982 de 25 de juny, i és d’aplicació a les persones en règim administratiu o funcionarial. L’acord adoptat per la Mesa General de Negociació de Matèries Comunes el fa extensiu al personal en règim laboral. Amb aquest reconeixement la totalitat dels serveis prestats a les Administracions Públiques s´acumulen i computen a efectes d’antiguitat, cosa que té efectes en el càlcul de l’antiguitat (triennis) que s’abona a la nòmina.

L’aplicació efectiva d´aquest acord de la Mesa ha d’esperar a l’aprovació definitiva pel Ple de la corporació. Des del Servei de Recursos Humans es donaran les instruccions al personal laboral per a la tramitació i presentació de documentació necessària.

Crítiques del PSC

D’altra banda, el PSC ha sortit al pas de la informació avançada perDiari de Girona, on es revelava la intenció del govern local de demanar una línia de crèdit a l’Estat per poder pagar les sentències favorables als treballadors municipals sobre les desigualtats retributives. Per la regidora socialista Bea Esporrín, l’Ajuntament «podia haver buscat fórmules per resoldre les desigualtats, en comptes de presentar recursos a sentències que reconeixen un dret reclamat justament pels treballadors afectats».

En una situació d’aquesta naturalesa un ajuntament hauria de buscar de seguida fórmules per resoldre les desigualtats dels seus treballadors, en comptes de presentar recursos a sentències que reconeixen un dret reclamat justament. Reclamacions, d’altra banda, que van acabar a la via judicial perquè l’Ajuntament no va voler resoldre la valoració dels llocs de treball quan tocava, en els termes que corresponia», analitza la regidora del PSC-Girona pel Canvi, Bea Esporrín. Només durant el mes de gener, els jutjats van emetre vuit sentències referides a aquest conflicte, sis de les quals es van estimar, totalment o parcial, de manera favorable als treballadors.