Sis espais temàtics per a gaudir de l’univers del formatge artesà i català aquest cap de setmana a Girona

El Fòrum tindrà 24 activitats i aplegarà una cinquantena de formatgeries d’arreu de Catalunya

Un moment de la pesentació de l'esdeveniment.

Un moment de la pesentació de l'esdeveniment. / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El Fòrum del formatge artesà i català, que el 2 i 3 de març se celebrarà al passeig de la Devesa de Girona amb una cinquantena de productors artesanals. Avui s'ha presentat l'esdeveniment gastronòmic considerat com el punt de trobada del sector formatger català i dels amants d’aquest producte, tant des del punt de vista professional com de lleure.

L’esdeveniment és gratuït i està obert a tothom, i es divideix en diferents espais temàtics per tal que el públic pugui gaudir de tot l’univers del formatge artesà i català. A l’Espai Turòfil hi haurà més de 200 formatges de 42 formatgeries d’arreu de Catalunya, on es podran degustar i comprar productes. Estaran acompanyats de 8 productors del segell Girona Excel·lent, que complementaran l’oferta formatgera, entre els quals hi haurà vins de la DO Empordà i cerveses artesanes, o salses especials per maridar amb formatges. A l’Espai L’Amant hi haurà nous productes gourmet que fusionen gastronomia i sentits, i s’hi oferiran degustacions creades en col·laboració amb el xef Paco Pérez. També hi haurà l’Espai Sentits, amb diferents demostracions, tastos guiats i tallers. Aquest espai és l’únic on les places són limitades i per tant, cal comprar entrades per un preu de 5€, que ja estan disponibles al web de l’esdeveniment.

L’Espai Fòrum acollirà presentacions de productes, ponències i xerrades, i també serà l’escenari de programes de ràdio en directe, mentre que a l’Espai Concurs s’hi celebrarà, dissabte al matí, el primer concurs de formatges artesans de Catalunya. Un jurat format per una vuitantena d’experts gastronòmics valoraran els diferents formatges i escolliran els millors de cada categoria. I finalment hi haurà l’Espai Gastro, on el xef Marc Ribas cuinarà en directe el dinar tant del dissabte com del diumenge, amb el formatge com a ingredient principal de les seves receptes.

El Fòrum ocuparà un espai de 2.000 metres quadrats a l’aire lliure amb una seixantena d’estands gastronòmics, i serà un punt de trobada entre comerciants, distribuïdors, restauradors, comunicadors, influencers... Aquest esdevenimentneix de la mà de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), que aplega a una vuitantena de formatgeries artesanes de Catalunya, i és una de les associacions gremials més importants del país pels valors que representa i que giren, fonamentalment, entorn d’un model agroalimentari arrelat al territori, divers i sostenible.

Aquest migdia s’ha fet la presentació a la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb la presència del president de la Diputació, Miquel Noguer; Cristina Majó, representant d’ACREFA; Pep Nogué, presentador de les activitats del Fòrum i Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent i Mercats de la Diputació de Girona.

Demostracions de cuina i tastos

Les 24 activitats programades, entre les que destaquen les demostracions de cuina, seran conduïdes i presentades pel gastrònom Pep Nogué. Pel Fòrum del formatge artesà i català hi passaran professionals de renom del món gastronòmic. Destaca la presencia del reconegut xef Marc Ribas, que farà una demostració de cuina amb formatge i també serà l’encarregat d’elaborar el menú dels dos dies del Fòrum.

També destaca la participació de la xef Gessamí Caramés, que farà diferents creacions culinàries en directe; el summiller Toni Gerez dirigirà un maridatge de vins i formatges i el professor de cuina Manel Guirado serà l’encarregat de dur a terme un espectacle gastronòmic familiar. També hi participarà Marc Masó del restaurant Formàticum, amb un taller de cuina exprés amb formatge artesà; el xef Joan Murillo i el seu equip de cuina i de sala del restaurant Divinum faran un ‘showcooking’, fórmula que també seguirà Jordi Ávila, sota el segell de Girona Excel·lent. Jordi Ferrer, pastisser d’Olot, posarà el toc dolç a les demostracions amb l’elaboració de diferents pastissos amb formatges artesans.