Girona clama per un «canvi de model» de la gestió de l’aigua

Unes 500 persones es concentren davant la seu de la Generalitat i fan una palanganada des del pont de Pedra en el marc de les mobilitzacions de la campanya «D’on no n’hi ha, no en raja»

Josep Coll

Josep Coll

Girona es va despertar aquest dissabte amb una pancarta ben gran penjada al pont de les Peixateries Velles, popularment conegut com el pont de Ferro o pont Eiffel, on deia «transvasaments no, ni al Ter ni a l'Ebre». I és que ahir era el dia assenyalat per mobilitzar-se en defensa dels rius i el territori en motiu de la sequera. Van ser unes 500 persones les que es van concentrar davant la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, amb crits com «els rius són vida, no als transvasaments» o «aigua al Ter i no als hotels». Sobretot, però, es va reclamar un «canvi de model» de la gestió de l'aigua en aquesta mobilització que formava part de la campanya «D'on no n'hi ha, no en raja».

És en aquest sentit, que es va demanar més aigua als rius davant la «mala gestió» que, segons diferents entitats presents a la manifestació, està fent el Govern de la Generalitat dels recursos hídrics. De fet, Aigua és Vida, el Grup de Defensa del Ter, SOS Costa Brava, IAEDEN-Salvem l'Empordà i representants del sector de la pagesia van ser els encarregats de fer parlaments davant la seu de la Generalitat. Entre d'altres, van demanar reduir el consum d'aigua i adaptar-lo a les necessitats al canvi climàtic i l'escassetat d'aigua, aturar els transvasaments i la sobreexplotació dels aqüífers o fomentar un nou model agrícola i ramader.

«Sense aigua del riu, no vivim bé»

El leitmotiv de la manifestació va ser reclamar el canvi de model en la gestió de l'aigua. Així, el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona Raúl Domínguez, va afirmar que es necessita «un canvi de model que comenci a dimensionar l'economia no en base al que ells volen fer sinó amb el recurs que hi ha». Per altra banda, el president d'Aigua és Vida Pau Masramon, va destacar que «s'ha de repensar el model econòmic del país en funció de les disponibilitats reals del recurs, no de les necessitats econòmiques que ens hem anat creant».

Així es va posar èmfasi en aspectes com el turisme, on Domínguez va lamentar que «la pagesia s'està morint, mentre sembla que la cosa no vagi amb el sector turístic». Per això, va demanar «aturar l'opacitat del sector turístic», al mateix temps que creu que interessa que «els turistes siguin conscients de la situació greu que es pateix a Catalunya i que adaptin els consum a la realitat».

Mentrestant, Masramon va pronosticar «la mort del riu» davant les noves normes de la Generalitat. I és que, actualment, el cabal dels rius és de menys de mil litres per segon i la tendència va cap a la baixa, fins als 600. Així, «es perdran 400 litres per segon». A tot això, va afegir que «no és un problema de peixos i plantes, nosaltres sense l'aigua del riu tampoc vivim bé». De fet, Domínguez va lamentar que «quan un riu no té aigua es mor l'ecosistema» i, en aquest sentit, els rius passaran a ser «basses inconnexes on viuran espècies protegides per la legislació espanyola europea i catalana, que ja de per si estan bastant tocades»

Palanganada al pont de Pedra

La mobilització va acollir manifestants no només de la ciutat de Girona ni de les comarques gironines. També es van apropar gent de la conca de l'Ebre, les comarques centrals o Barcelona. Per això, l'acte va començar un pèl tard a causa del retard dels trens que van portar a les persones de fora de la ciutat fins a Girona.

Un cop acabats els parlaments davant la seu de la Generalitat, el mig miler de manifestants es va dirigir cap al pont de Pedra, on es va fer palanganada reivindicativa sobre el riu Onyar. Galledes, ampolles, cubells o cantimplores. Tot s'hi va valdre per omplir, encara que fos una miqueta, l'Onyar, que continua estant sota mínims tot i les pluges de les últimes setmanes. Però això no es va acabar aquí, a la tarda n'hi va haver més, amb una taula rodona de moviments per l'aigua i un concert de Rise Up (Associació Reggae Girona) a la plaça Josep Pla.