Un grup d'ocupes entra en un edifici de l'Ajuntament de Salt que havia cedit l'artista Marta Font

La policia fa fora els ocupants conflictius, tapia la majoria d'entrades i busca una solució per als que encara són a dins

El consistori acabava d'adjudicar les obres per convertir l'immoble en una residència pel Centre de Creació d’Arts Escèniques

Un dels ocupes, amb un quadre, fa uns dies.

Un dels ocupes, amb un quadre, fa uns dies. / DdG

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Un grup d'ocupes va entrar aquest cap de setmana en un edifici que és de l'Ajuntament de Salt. L'immoble havia estat propietat de la polifacètica artista Marta Font que el va deixar en herència, l'any 2012, juntament amb tota la seva col·lecció artística. L'única condició que va donar és que el destí de la casa familiar fos un ús cultural. La casa està a la plaça Jacint Verdaguer, al cor del Barri Vell de Salt.

Els veïns van alertar la policia d'aquests ocupes a l'interior de la casa. Alguns s'havien dedicat a amenaçar els que sortien pel balcó i es mostraven agressius. L’actuació policial va permetre recuperar i protegir tres dels cinc habitatges, on havien entrat aquestes persones sense permís.

Ara, el consistori assenyala que ha pres mesures per evitar noves ocupacions a la resta d’habitatges, tapiant els accessos, i ha iniciat el procés judicial que "permeti disposar de nou de tota la propietat" i poder iniciar així les obres previstes que ja estan adjudicades.

Fonts municipals han assegurat que "s'ha recuperat i guardat les obres i col·lecció de rellotges de Marta Font sense que hagin patit cap dany". Alguns veïns havien avisat que els ocupes havien llançat multitud d'objectes, entre els quals quadres dels pisos superiors fins al pati.

Habitatges socials

Els pisos superiors de l'habitatge de Marta Font van formar part de manera provisional de la borsa municipal d'habitatge i els llogaters ja sabien que era un lloguer temporal fins que comencessin les obres previstes, segons ha assenyalat l'Ajuntament. Els darrers havien marxat fa poques setmanes.

Anunci de rehabilitació

El passat mes de gener l'Ajuntament va anunciar la intenció de convertir una part d’aquest immoble en un gran habitatge on puguin fer-hi estada els artistes o companyies que fan residències al Centre de Creació d’Arts Escèniques – El Canal de Salt.

L'import d’aquesta primera actuació a la casa Marta Font és d'uns 185.000 euros i compta amb finançament de la Diputació de Girona, de la Generalitat de Catalunya i el mateix Ajuntament de Salt, amb una aportació de 44.740 euros.

Els diners de servir per unir els dos pisos que hi havia en aquesta planta superior per convertir-la en un únic ampli habitatge de 132,58 metres quadrats que tindrà capacitat per allotjar una desena d’artistes.

Es deixa per una segona fase la rehabilitació del primer pis i se segueix treballant en el destí cultural que se li pot donar en un futur a la planta baixa de l’edifici per complir amb els designis expressats per l’artista.

Una imatge de l'edifici cedit a l'Ajuntament.

Una imatge de l'edifici cedit a l'Ajuntament. / DdG