Els gironins recuperen l’interès pel turisme al sud-est asiàtic i Àfrica

La Unitat de Salut Internacional registra el maig el doble de visites de viatgers que l’any passat.

El 82% de la mobilitat és per oci i el 15% correspon a immigrants que visiten el seu país d’origen.

Ramon Dalmau, aconsellant dos usuaris per al seu viatge

Ramon Dalmau, aconsellant dos usuaris per al seu viatge / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Unitat de Salut Internacional de Girona, ubicada a l’hospital Santa Caterina de Salt, ha recuperat bona part de l’activitat d’abans de la pandèmia. L’any passat van atendre 5.369 visites de viatgers, un 69% més que el 2021 i més del doble que el 2020, en plena covid-19, quan n’hi va haver 2.284. 

Malgrat tot, l’any passat encara no es va recuperar tota la normalitat d’abans de la pandèmia. Si es comparen les dades de visites del 2022 amb les del 2019, el total se situa una tercera part per sota, ja que n’hi va haver 8.005 en total i, el 2018, 7.537. Cal recordar que el 2022 encara hi havia certes restriccions per entrar en alguns països.  

En el cas de la Unió Europea, l’estiu passat demanaven el passaport covid Portugal, Malta i França. Fora d’Europa hi havia molta diversitat, per exemple a Colòmbia i Canadà encara demanaven el passaport covid, així com els Estats Units, on també exigien una prova negativa. Àsia era el continent més restrictiu amb la prohibició d’entrada de turistes a alguns països i a Àfrica també hi havia complexitat per la taxa baixa de vacunació.

Enguany, un cop aixecades les restriccions de mobilitat i accés a gairebé tots els països, el nombre de visites a la unitat internacional s’han disparat. De fet, el maig passat n’hi va haver 914, mentre que el maig del 2022 se’n van registrar 440. «Un cop finalitzem aquest any, segurament es tornaran als paràmetres d’abans de la pandèmia, estem registrant molta activitat, la gent té ganes de tornar a viatjar fora d’Europa», explica el cap de la unitat, Ramon Dalmau. La unitat de salut internacional és una consulta especialitzada en l’atenció al viatger internacional i a la persona immigrant. És la unitat de vacunacions internacionals de referència a la Regió Sanitària de Girona i és atesa per professionals especialitzats en salut pública i medicina tropical.

«Tot i que hi ha països que no requereixen cap tipus de vacunació específica, sí que és cert que atenem visites d’usuaris que tenen dubtes i els informem d’una sèrie de recomanacions a tenir en compte», explica Dalmau. I és que a part de la vacuna, cal tenir sempre presents altres aspectes com l’alerta amb els aliments i begudes no segures (cal prendre-les embotellades i no casolanes) i en especial usar repel·lents contra les picades de mosquit.

Dalmau afegeix que el perfil del viatger està canviant. «Abans els joves viatjaven més pel seu compte i ara notem que ho fan en grup i de forma més organitzada per tenir més seguretat; pot ser que sigui com a conseqüència de la covid-19, que ha fet augmentar la precaució». 

Destins més populars

Els destins que apunten com els més populars per als gironins per a aquestes vacances són Tailàndia, Kènia-Tanzània (especialment per als safaris), Botswana (per les cascades Victòria), Indonèsia, Costa Rica i Sud-àfrica. També hi ha molta mobilitat entre les comarques gironines i el Senegal, Gàmbia, Mali, Guinea i Hondures però, en aquests casos, Dalmau precisa que són viatgers que viuen a la demarcació però que visiten els seus països d’origen. «Persones immigrades que viuen a Girona aprofiten les vacances d’estiu per a visitar els seus familiars, moltes famílies senceres marxen dos o tres mesos i, a més, fins fa poc hi havia molts pelegrinatges de musulmans a la Meca; per a fer aquest viatge necessiten la vacuna contra la meningitis», concreta.

Del total d’usuaris que es visita a la unitat, el 82% viatgen per oci, un 15% per anar a veure la família al país d’origen i un 3% perquè són cooperants. L’any passat, el percentatge de viatgers que marxaven per oci era del 70%, per tant ja es copsa aquest augment de la mobilitat per turisme. Finalment, aquest any la unitat de salut internacional encara no ha fet cap PCR a usuaris a diferència dels últims anys de pandèmia, ja que era necessària per a entrar a molts països. L’any passat en van fer 75; el 2021, 670 i el 2020, 205.