Els grans municipis turístics reclamen una millora del finançament

Presenten proposta que dóna accés a un estatus diferenciat a les localitats que concentren la major part de les arribades de visitants

La platja de Lloret de Mar, a mitjans d’octubre.

La platja de Lloret de Mar, a mitjans d’octubre. / Pere Duran / Nord Media

J.Gutiérrez/o.P. Lloret de mar

L’Aliança de Municipis Turístics (AMT) ha presentat un document pel qual proposa un canvi de la legislació per a accedir als avantatges que en l’actualitat gaudeixen catorze municipis del país. Només una de les vuit localitats que integren aquest grup -Lloret de Mar, entre elles- té una especial consideració per l’alta incidència de l’activitat d’allotjaments i rep un finançament diferenciat per aquest motiu.

«Estem en una situació de greuge i hem de donar molts serveis, bona part d’ells pagats pels municipis», va assenyalar durant la presentació el president de la AMT i alcalde de Salou, Pere Granados.

Al costat de Lloret i Salou, també Calviá, Benidorm, Torremolinos, San Bartolomé de Tirajana, Arona i Adeje, han explicat en els últims anys que no es tracta de sol·licitar més diners perquè sí, sinó perquè l’elevada concentració de visitants els obliga a reforçar aquests serveis als quals es refereix Granados.

«Amb la voluntat de buscar alternatives i solucions que permetin vetllar tant per proporcionar serveis públics i de qualitat a tota la població, com contribuir en la millora de la competitivitat econòmica dels seus municipis, l’AMT impulsa aquesta anàlisi sobre la definició del concepte de municipi turístic i el seu model de finançament». D’aquesta manera, van argumentar els vuit membres del club la pertinença del document, que van encarregar a una consultora externa.

La definició de municipi turístic

El document exposa que, per ser considerat municipi turístic, les localitats candidates no seran capitals de província ni de comunitat autònoma, sinó que han de comptar amb una població entre els 10.000 i els 100.000 habitants i hauran de complir almenys un dels tres requisits següents: Que les segones residències superin el nombre de primers habitatges; que comptin amb més de quatre milions de pernoctacions anuals; i que el nombre de places d’allotjament sigui superior al 50% de la població censada a cada municipi.

Millora de la fiscalitat

Pel que fa al finançament, l’estudi inclou la necessitat que els ajuntaments puguin tenir un tipus reduït del 3% de l’IVA en territori peninsular i les Balears i de l’1% de l’IGIC a les Illes Canàries.

A més, per a aquells municipis que compleixin els criteris per ser considerats municipis turístics, es proposa una modificació addicional del sistema de finançament consistent en la inclusió en l’anomenat «Model de Cessió» del que gaudeixen aquells municipis que són capitals de província o de comunitat autònoma. Aquest model suposa el 2,1% de la quota líquida de l’IRPF el 2,32% de l’IVA i el 2,92% de la recaptació líquida dels impostos sobre la cervesa, sobre el vi i begudes fermentades, sobre productes intermedis, sobre l’alcohol i begudes derivades, hidrocarburs i tabac.

D’aplicar-se aquestes noves mesures, que l’AMT presentarà al pròxim Govern central, els catorze municipis turístics actuals es convertirien en 53. Una de les principals raons que han esgrimit des de sempre aquestes localitats és que concentren el 20% de les arribades de turistes que es decanten pel país. A més, subratllen l’elevada contribució que fan al sosteniment del mercat laboral.

«L’estudi realitzat analitza la legislació existent en matèria de turisme, no sols en cadascuna de les comunitats autònomes sinó també a nivell nacional i internacional (en més de 40 països), així com les particularitats sobre finançament establertes per als municipis turístics, amb l’objectiu d’entendre en profunditat i proposar millores en termes de turisme i serveis públics», assenyalar l’AMT.

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) va néixer el 2017 amb la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartomeu de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afectin el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions.