Cavalcades amb actors pintats de negre

Patges pintats de negre en el campament reial celebrat divendres a Girona

Patges pintats de negre en el campament reial celebrat divendres a Girona.

Patges pintats de negre en el campament reial celebrat divendres a Girona. / Marc Martí Font

Redacció

El jurista, politòleg i activista social Aliou Diallo, lamentava ahir a X (antic Twitter) que «els carrers de Girona van tornar a ser un lloc hostil per a les famílies negres. Un racisme patent pagat pels nostres impostos. Injustificable!». En un article publicat a l’Ara afegia: «El dret a una celebració en nom de la tradició no passa per davant ni del deure de no discriminar, ni del dret a no ser discriminat». La seva piulada va rebre desenes de comentaris, la majoria crítics amb els organitzadors de la cavalcada, entre ells el de la consellera d’Igualtat de la Generalitat Tània Verge.

A Sarrià de Ter, el grup municipal d’ERC també es va queixar que el rei Baltasar anés pintat de negre. Amb els republicans al govern, el 2020 es va treballar amb la participació de la comunitat negra en les cavalcades de Reis. En un comunicat, afirmaven que era una «incoherència» per part de l’actual equip de govern, liderat pel PAS, ja que fa quatre anys es van adherir en la campanya impulsada a les xarxes socials sota el lema d’#unBaltasardeveritat. L’alcalde de Sarrià, Isaac Ramió, va comentar a Diari de Girona, que tots tres reis (Melcior, Gaspar i Baltasar) anaven «pintats» durant la cavalcada que es va celebrar divendres a la tarda.

Polèmica generalitzada

La polèmica sobre el racisme a les cavalcades no només es va produir a les comarques gironines, on en altres localitats, a part de Girona i Sarrià, mantenen aquesta pràctica de caracteritzar a una persona afrodescendent amb maquillatge. Les crítiques han estat generalitzades arreu d’Espanya. La pràctica, denominada blackface, ha tingut al seu principal protagonista a Madrid, amb un polèmic rei Baltasar que va enviar vídeos amb la cara pintada i simulant que no sabia pronunciar bé l’espanyol.

A més del de Madrid, el cas més sonat enguany ha estat el de Sevilla, on un empresari -José Luis Cabeza Hernández- s’ha disfressat de torero, i s’ha pintat la cara de negre per a emular al rei Baltasar. Fundador de la cadena d’hostaleria Fondes del Serranito, aquest curiós rei Baltasar va aprofitar la carrossa reial per a, en comptes de caramels, llançar vals per entrepans de la seva cadena de restauració.

També a Igualada, on se celebra la cavalcada més antiga de Catalunya, Baltasar i els seus patges van tornar a portar un any més la cara pintada, segons van expressar alguns ciutadans a les xarxes socials. Altres localitats com Màlaga, Alacant, Port de Santa Maria (Cadis) o Granada van fer el mateix, amb actors amb la cara maquillada. Mentrestant, un dels municipis més polèmics va ser, com sempre, Alcoi, on centenars de veïns exerceixen cada any de patges reals amb la cara pintada de fosc i els llavis engrossits i pintats de vermell. En aquests patges se’ls coneix com «els negrets».