"Marxo de vacances pensant que el meu gos estava en un lloc segur i m'ho van tornar mort". Arran d'aquests fets, ocorreguts l'abril de 2019, una veïna de la localitat de Mondariz va decidir interposar una demanda en considerar que els fets amb la seva mascota es tractaven d'una negligència. I la Justícia li dóna la raó. El Jutjat de Primer Instància va condemnar a les dues persones encarregades de gestionar la llar d'infants canina al pagament de 2.500 a la propietària de l'animal per la seva mort.

Segons es recull en la sentència, que ja és ferma després d'abonar la quantia fixada, el yorkshire va ser atacat per un altre gos, les mossegades del qual li van causar la seva mort. Pel que sembla, una de les responsables de centre carregava a Poty (així es diu el gos mort) quan va rebre l'atac de l'altre gos.

"No és discutit que l'actora va encarregar a les demandades, com a professionals d'un negoci de guarderia canina, la cura d'un animal", explica el jutge, qui prossegueix al·ludint que les demandades no només assumien la cura del gos lliurat per aquesta dona sinó també "simultàniament el d'altres gossos [...] el que les obliga a adoptar totes les cauteles necessàries per evitar enfrontaments entre els mateixos". Per tot això, i arran de les manifestacions d'ambdues parts, entén el jutjat que "les cauteles no van ser suficients".

Per aquesta 'negligència', estima parcialment la demanda de la propietària del gos i condemna a les propietàries de la llar d'infants a abonar 2.500 euros. "No es pot discutir que el gos mort tenia 9 anys, una edat ja adulta per a un gos petit però no encara ancià [...] al seu torn donem com acreditat que el vincle emocional de la demandant amb l'animal era important i no es posa en dubte que l'actora s'hagi vist sumida en una situació d'ansietat amb tractament mèdic", conclou.

Encara que hi hagi passat ja un any dels fets, aquesta propietària encara lamenta el que ha passat. "Vaig trobar la residència a Facebook i vaig pensar que tot era legal. No pot tenir els animals sense lligar; prefereixo la seva seguretat que la comoditat. Haurien d'estar en gàbiies individuals, encara que no sigui el millor per a ells", explica la propietària de la víctima Poty.