Henry, el gos que salva vides amb la seva sang

Ha fet 18 donacions en vuit anys

Un gos com Henry

Un gos com Henry / freepik

Les persones quan emmalaltim tenim els nostres metges especialitzats, medicaments, estris i bancs de sang. Però, què passa amb els animals? Qui els dona sang a ells? Doncs avui us portem un gos exemplar: Henry, gos cobrador o retriever de nou anys i donant de sang. Aquest gos ha ajudat a diversos gossos, gràcies a la donació de la seva sang. Us ho expliquem!

“Algunes de les raons més comunes per les quals els animals necessiten una donació de sang són haver estat atropellats per un cotxe, haver estat involucrats en una baralla amb un altre animal o haver tingut una cirurgia”, explica la professora associada de medicina veterinària i directora del banc de sang a l'Hospital Animal de la Universitat Murdoch a Perth (Austràlia), d'on Henry és donant, al portal de notícies SBS Claire Sharp. 

Els bancs de sang per a animals van començar als Estats Units al voltant dels anys 1960 i avui són presents a nombrosos països. La importància que ha adquirit el benestar de les mascotes ha derivat en una millora qualitativa dels serveis per tenir cura de la seva salut. “Crec que, en el passat, quan les mascotes estaven realment malaltes, una família podia arribar a la conclusió que estava bé deixar-los marxar abans que actualment, on, si hi ha una possibilitat que els puguem tractar i tenir un resultat exitós, moltes famílies trien seguir aquest camí”, reflexiona la directora del banc de sang.

Donar sang per ajudar als altres animals

Donar sang per ajudar als altres animals / freepik

El banc de sang que dirigeix, a la ciutat australiana de Perth, compta amb aproximadament 70 donants de sang canina i 40 donants de sang felina als seus registres. Igual que en els humans hi ha certs tipus de sang que es poden compartir de manera segura amb animals d'un altre tipus de grup sanguini i d'altres que no i, per exemple, encara que es prefereixi la sang de gat quan es fa una transfusió a un gat, si no hi ha sang d'aquest felí disponible, es pot utilitzar sang de gos per salvar-li la vida.

Un donant de llarga trajectòria

La propietària de Henry, Alisha Ayton, treballa a la clínica de Murdoch i va dir que ell era el candidat perfecte per donar sang a causa de la seva naturalesa tranquil·la. "Ell coneix la rutina del lloc, sap on és la sala d'extracció… En realitat, salta sobre la taula i se'n va a dormir", va dir Ayton.

La seva primera donació va ser el 2016 i ja ha realitzat un total de 18 donacions, convertint-se en el donant més veterà de la clínica. La seva sang ha estat donada a moltes races diferents de gossos, incloent-hi una barreja de buldog francès, un terrier Jack Russell, un cavoodle, un bullmastiff i un rottweiler.