Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial: Groots

Félix Comadran: «El nostre sistema redueix el consum d'aigua en un 95%»

web CBD018DE 380B 4B2C A080 CCEA579E307F (2)

web CBD018DE 380B 4B2C A080 CCEA579E307F (2)

-¿Què us va portar a desenvolupar un nou sistema de cultiu?

-Els factors que van impulsar l'inici de Groots van ser els següents: en primer lloc, la cerca d'una alternativa a l'agricultura tradicional i el consum intensiu de recursos naturals; en segon lloc, l'aspiració d'establir un enfocament agrícola alternatiu per al futur, que anticipa una realitat més àrida a causa del canvi climàtic, marcada per un augment de les zones urbanes, la disminució d'espais disponibles i una disposició més petita de la població per treballar a l'agricultura. És crucial recalcar, però, que l'agricultura vertical ha de ser considerada com un complement a l'agricultura convencional, i no pas com una opció mútuament excloent. De manera similar a com els hivernacles van revolucionar la indústria, l'agricultura vertical també suposa una fita transformadora en la manera com abordem la producció agrícola.

-¿En què consisteix el vostre sistema?

-Conreem en ambients controlats utilitzant una tecnologia d'agricultura vertical, que combina prestatgeries i torres modulars. Això permet optimitzar l'ús de l'espai i maximitzar la qualitat de les plantes. Implementem mètodes hidropònics, en què les plantes creixen en solucions hídriques riques en nutrients, eliminant la necessitat de sòl.

-¿Per què és més eficient i sostenible?

-Reduïm l'ús d'aigua en un 95% en comparació amb l'agricultura convencional, reciclem aigua i nutrients i utilitzem menys espai per cultivar més. Operem amb energies renovables i ens situem a prop dels centres urbans, cosa que minimitza les nostres emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

-On esteu ubicats?

Hem inaugurat una granja d'agricultura vertical a Martorell, que abasta una superfície de 2.500 metres quadrats i es converteix en la més gran d'Espanya. Aquesta granja s'ha desenvolupat utilitzant tecnologia pròpia i té la capacitat de produir i processar 350.000 plantes al mes. Prèviament, comptàvem amb una granja més petita, que vam mantenir en funcionament fins que tinguéssim la capacitat de producció suficient a la nova granja per poder tancar-la.

-¿Teniu plans de creixement a curt termini?

-Esperem fer el salt al mercat nacional amb l'obertura de dues granges similars a l'àrea de Madrid i reforçar la presència territorial amb l'obertura d'una segona granja a Catalunya. El nostre objectiu és comptar amb un total de set granges productives a finals del 2026.

-¿Quins tipus de productes es poden cultivar mitjançant el cultiu hidropònic?

-Hem cultivat amb èxit més de 50 varietats de plantes, des d'herbes aromàtiques i hortalisses fins a tomàquets, pebrots, maduixes, llúpol i plantes medicinals. La flexibilitat del nostre sistema ens permet adaptar-nos a les necessitats de cada client o del mercat. Sí que és cert que la nostra tecnologia de cultiu vertical no és apta per a qualsevol planta.

-¿Quin paper té la tecnologia en el vostre projecte?

-La tecnologia és fonamental en el nostre projecte. Fem servir sistemes automatitzats i sensors per monitoritzar les condicions de creixement, i un sistema d'intel·ligència artificial que optimitza aquestes condicions, millorant la salut i el rendiment de les plantes.

-¿Com funciona el vostre model de comercialització?

-Ens trobem en 136 punts de venda, dins dels quals s'inclouen fruiteries i botigues a petita escala, botigues i cadenes de mitjana escala i cadenes de gran distribució. També oferim les nostres varietats a través de botigues en línia.

-¿I quins són els formats?

-D'una banda, cons vius amb arrel, per a una utilització continuada i més període de conservació. De l'altra, productes ‘ready to eat’, com ara un mix d'amanides i herbes aromàtiques ja tallades, enfocades a la comoditat.

-¿Quina és la vostra projecció de vendes?

-Segons les nostres projeccions, preveiem un creixement de les vendes de 2,8 milions d'euros el 2023 a 15,8 milions d'euros el 2026. Aquest creixement requerirà la contractació de més de 100 persones, cosa que representarà un augment del 525% en el nombre d'empleats en tan sols cinc anys.