Cau una banda relacionada amb el segrest d'un home a Portugal que va aparèixer a prop de Montserrat

Els agents van realitzar registres a Màlaga, Alacant, Múrcia i Marbella, on van trobar documentació falsificada i armes

(E-D) L'inspector cap de la Polícia Judiciária dóna Diretoria do Sul a Faro (Portugal), Batista Correia, l'inspector cap de la Metropolitana Sud de Mossos, Rafael Montes, i l'inspector cap d'Udyco d'Alacant de la Policia Nacional, Juan Castillo.

(E-D) L'inspector cap de la Polícia Judiciária dóna Diretoria do Sul a Faro (Portugal), Batista Correia, l'inspector cap de la Metropolitana Sud de Mossos, Rafael Montes, i l'inspector cap d'Udyco d'Alacant de la Policia Nacional, Juan Castillo. / Lorena Sopêna - Europa Press

EP

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal relacionat amb el segrest d'empresari a Portugal que va aparèixer emmordassat a Collbató, a prop de Montserrat, i per l'intent frustrat d'un altre segrest també al mateix país. En total s’han detingut nou persones, dues de les quals van participar en els dos segrestos, amb escorcolls en diferents localitats com Alacant, Sucina (Múrcia), Màlaga i a Torremolinos (Màlaga).

Tot va començar el 24 d'agost d'aquest any, quan un empresari portuguès, de 82 anys, va ser interceptat violentament quan arribava a una propietat immobiliària que tenia en venda i havia de mostrar a uns possibles compradors, a la zona d'Almancil (Portugal). La víctima va ser abordada per diversos homes que van accedir al seu vehicle, el van colpejar, amenaçar amb armes de foc i lligar.

Els assaltants es van desplaçar amb el vehicle de la víctima 1.200 kilòmetres, en un trajecte que va durar unes 20 hores aproximadament. Primer per diferents punts de Portugal, per després travessar la frontera espanyola fins a arribar a la localitat de Collbató, on el van deixar abandonat en una zona boscosa lligant-lo a un arbre.

Un veí va localitzar la víctima mentre circulava per la carretera i va alertar la Policia Local de Collbató. Els agents van activar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que va traslladar l’home a un centre sanitari per comprovar el seu estat de salut, ja que presentava diverses lesions pel cos i es trobava desorientat.

Mentre el tenien retingut, els segrestadors, mitjançant violència i amenaçant-lo a punta de pistola, van obtenir les claus bancàries de la víctima i van realitzar nombroses transferències bancàries des del seu compte corrent a d’altres comptes dels segrestadors a entitats bancàries ubicades a França i a Lituània. El perjudici econòmic causat a la víctima superava els 100.000 euros, tot i que havien intentat defraudar més quantitats, ja que no va ser possible completar les elevades transferències que pretenien materialitzar.

A banda, els segrestadors també van sostreure les targetes bancàries de la víctima i el codi pin, amb les quals varen efectuar reintegraments en caixers automàtics i compres d'aparells electrònics a establiments comercials del centre de Barcelona.

Paral·lelament, a Portugal, el fill de la víctima va alertar les autoritats policials de la desaparició inquietant del seu pare. El contacte amb la policia portuguesa es va iniciar quan la víctima va explicar que l’havien segrestat a Portugal. Per aquest motiu els investigadors van començar a intercanviar informació a través d’EUROPOL.

Segrest frustrat i detenció in fraganti a Torremolinos

A partir de la denúncia i amb la localització de la víctima, es va iniciar una investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, coordinada per EUROPOL i amb la participació de la Policia Judiciária portuguesa. Les gestions d’investigació van permetre aconseguir la identificació i localització dels investigats que residien a l’estat espanyol.

Els investigadors, un dia abans de fer les detencions, van constatar que els principals investigats havien marxat de manera inesperada a Portugal. Gràcies a la coordinació amb la policia portuguesa, l’equip conjunt d’investigadors va saber que el motiu del desplaçament a aquest país era dur a terme un altre segrest a la localitat de Setúbal.

Poc abans de 2/4 de vuit del vespre del dia 11 de desembre una empresària portuguesa va estacionar el vehicle davant de casa seva a Setúbal. Sense arribar a accedir al domicili, es va recordar que havia de fer una altra gestió i va tornar enrere. En aquell moment va aparèixer un altre cotxe amb tres persones que es va creuar davant del de la víctima i li van impedir que pogués fugir.

Dues de les persones van sortir i van amenaçar l’empresària amb una presumpta arma de foc, van agafar-la i van intentar fer-la entrar per la força al seient posterior del vehicle. Alertat pels crits, la seva parella va sortir i va forcejar amb els segrestadors, els quals finalment van desistir del segrest, però van fugir amb el vehicle de la víctima.

Un sistema de geolocalització, sumat a la denúncia dels fets davant les autoritats policials portugueses, va permetre ubicar els segrestadors a Torremolinos, lloc on una patrulla de la Policia Nacional de la comissaria d’aquest municipi va detenir les cinc persones implicades en els fets, dues de les quals també estaven relacionades amb el primer segrest investigat.

D’aquests fets sobrevinguts, en va ser coneixedor el Jutjat d’Instrucció 3 de Torremolinos (Màlaga).

Dues funcions dins del grup: els segrestadors i els blanquejadors del capital sostret

Gràcies a la declaració de les víctimes, els investigadors van obtenir informació sobre com estava conformat el grup responsable del segrest. Tres persones eren les encarregades de materialitzar el segrest, mentre que els altres s’encarregaven de l’entramat bancari que va rebre i va donar sortida al capital sostret a la primera víctima localitzada a Collbató.

Pel que fa al primer segrest, la investigació va permetre obtenir dades d’alguns dels presumptes autors. Els investigadors de la DIC van localitzar-los a les províncies espanyoles d’Alacant, Màlaga, Múrcia, i d’altres països com França i Portugal.

En aquest punt, es va establir un Equip Conjunt d’Investigació, en el marc del CITCO, amb la UDYCO de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Policia Nacional d’Alacant, Màlaga i Barcelona, per tal d’identificar plenament als investigats, ubicar els seus domicilis i comprovar les vinculacions amb d’altres persones.

Operació per desarticular el grup

En total, hi ha nou detingut, cinc dels quals es van fer a Torremolinos (Màlaga) el dia 12 de desembre, i els altres 4 a Alacant, Sucina (Múrcia) i Màlaga el dia 13 de desembre. Sis estan relacionats presumptament amb el segrest d’un empresari de 82 anys a Almancil (Portugal) i amb la temptativa de segrest d’una dona a Setúbal (Portugal).

El passat 13 de desembre va tenir lloc la fase d’explotació de la investigació. Agents de la DIC es van desplaçar a les localitats on vivien els investigats a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, per realitzar conjuntament amb la Policia Nacional les entrades i escorcolls als seus domicilis. Els investigadors van intervenir una arma de foc real i dues armes de foc simulades, aparells de telefonia, documentació bancària, brides i roba que presumptament duien els investigats durant el segrest. També agendes amb dades bancàries, i una impressora especialitzada que els permetia crear documents amb dades falsificades com targetes bancàries o llicències de conducció, amb alta definició.

El dia 14 de desembre es va dur a terme una altra entrada i escorcoll a Marbella, al domicili d’una de les persones investigades. Dos dies després es van fer accions d'investigació a Lisboa, on la Policia Judiciària va identificar altres sospitosos presumptament implicats en aquesta xarxa criminal.