Avís de la DGT: Canvis en el permís de conduir per als majors de 70 anys

A Espanya hi ha actualment més de 27 milions de conductors, dels quals 5,2 milions tenen més de 65 anys

Un conductor d'edat avançada utilitzant el seu vehicle, en una imatge d'arxiu.

Un conductor d'edat avançada utilitzant el seu vehicle, en una imatge d'arxiu. / prostooleh

Alexandra Costa

Quan caduca el teu permís de conduir? El més segur és que hagis de posar la mà a la cartera i veure quina data posa en el document abans de contestar. El període de vigència del permís és de 10 anys, d'aquí ve que ens despreocupem per quan toca tornar a expedir-lo. No obstant això, i encara que a Espanya no existeix límit d'edat per conduir, les persones majors de 65 anys han d'estar més atentes que la resta, ja que la Direcció General de Trànsit (DGT) els obliga a passar més revisions per continuar conduint per les carreteres espanyoles amb l'objectiu de mitigar les víctimes mortals al volant.

A Espanya hi ha actualment més de 27 milions de conductors, dels quals 5,2 milions tenen més de 65 anys, segons el cens de conductors de 2021 de la DGT. Si acabes de complir aquesta edat, s'acosta la data o ja formes part d'aquest grup d'edat, t'interessa saber quan caduca el permís de conducció. Perquè el període de vigència canvia: a partir d'aquesta edat, la renovació és cada cinc anys.

No val demanar un duplicat del carnet, sinó que cal tornar a realitzar tots els tràmits, examen psicotècnic inclòs. A més, la llei té en compte si la persona pateix d'alguna malaltia física o una malaltia important. Si és així, la vigència de permís pot ser únicament de dos anys.

El motiu del canvi és que l'augment d'esperança de vida s'ha traduït en un increment dels conductors de major edat en les carreteres. "El 30% dels morts en accidents de trànsit a la Unió Europea són majors de 65 anys", va avisar al gener María José Aparicio, subdirectora d'Educació i Formació Viària de la DGT.

"Les xifres es poden agreujar per l'envelliment"

A Espanya van suposar el 28% de les víctimes mortals el 2019, va afegir Aparicio. "Les xifres s'agreujaran per l'envelliment de la població si no fem res", va advertir la subdirectora de la DGT.

Amb la modificació de llei, l'organisme autònom imposa que s'efectuïn i aprovin proves mèdiques físiques per als conductors més majors, ja que l'única manera de comprovar que continuen mantenint les aptituds necessàries per a circular sense que siguin un perill, tant per a ells com per a la resta de conductors. 

Problemes de salut que poden reduir la vigència del carnet

Complir anys comporta una sèrie d'efectes que poden ser negatius per circular per carretera. Aquests són els riscos que la DGT pretén evitar i que poden suposar una reducció en els períodes de renovació del carnet de fins als dos anys:

  • Rigidesa en músculs i articulacions.
  • Disminució de reflexos.
  • Dificultats de visió, sobretot al conduir de nit.
  • Problemes d'audició.
  • Complicacions per dividir l'atenció entre diverses tasques.
  • Problemes per conduir per zones desconegudes, congestionades o en qualsevol situació que generi estrès.
  • Major propensió a la fatiga.
  • Dificultat per llegir ràpidament els cartells i complir amb els senyals.
  • Problemes a l'hora de conduir en situacions meteorològiques adverses.

Les malalties seran les mateixes

La DGT assegura que una possible retallada en els anys de validesa del permís no vindrà donada per les malalties estipulades com a causes de no renovació, que són:

  • Cardíaques: arrítmies, intervenció amb marcapassos i infart agut de miocardi.
  • Respiratòries: apnea del son o dispnea permanent.
  • Cròniques: Alzheimer, Parkinson, Esclerosi Lateral Amiotròfica, Artritis reumatoide i altres semblants.
  • Algunes afeccions degeneratives, vasculars, oncològiques i endocrines.
  • Trastorns psiquiàtrics en fase greu: depressió, trastorn de personalitat o del somni, TDH i trastorn obsessivocompulsiu, entre altres.
  • Problemes de visió.
  • Malalties neurològiques com la pèrdua de consciència, isquèmia i epilèpsia.

Com renovar el permís de conduir

La renovació del permís de conduir es tramita en un Centre de Reconeixement Mèdic autoritzat per la DGT, que sotmet a l'interessat a un examen psicotècnic. També realitzen la fotografia als conductors. Amb tot, cobren un import pel reconeixement mèdic i per la taxa de trànsit. Hi ha una excepció: els majors de 70 anys estan exempts de pagar aquest últim import.

Una vegada fet el tràmit, i sempre que s'aprovi el test psicotècnic, es lliura un permís provisional amb el qual es pot circular fins que s'emet el definitiu, el qual s'envia per correu postal en un termini màxim de sis setmanes.