La nova ITV ja ha arribat: coneix tots els detalls

Fer un manteniment previ del vehicle, et pot garantir passar la ITV

Fer un manteniment previ del vehicle, et pot garantir passar la ITV / @ standret

El dissabte 20 de maig va entrar en vigor la nova versió del manual de procediment de la inspecció tècnica de vehicles (ITV), que inclou dues noves proves, una de relativa al sistema de trucada d’emergència (eCall) i una altra de relacionada amb la recopilació de dades OBFCM (‘on-board fuel consumption meter’, en anglès), segons ha explicat l’Associació Espanyola d’Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV).

En primer lloc, l’organització ha remarcat que per a l’usuari la inspecció no tindrà modificacions, ja que les noves proves «no implicaran una acció addicional per part dels conductors» que acudeixin a les estacions.

 Quant a la prova relativa al sistema de trucada d’emergència, l’AECA-ITV ha ressaltat que la introducció obligatòria d’aquests dispositius als vehicles des del 31 de març del 2018 «ha contribuït a reduir el nombre de víctimes mortals, així com la gravetat de les lesions» als accidents de trànsit.

«Es tracta d’un element que s’ha de comprovar de manera periòdica per assegurar-se que funciona correctament durant tota la vida útil del vehicle. Per això, a partir d’ara les estacions d’ITV començaran a comprovar el correcte estat d’aquest sistema durant la inspecció periòdica dels vehicles que el portin equipat», ha detallat l’organització.

D’altra banda, la recopilació de dades OBFCM és una nova funció que s’atorga als centres d’ITV per a la recollida d’informació anonimitzada per traçar estratègies des del punt de vista de la seguretat viària i de la protecció del medi ambient d’acord amb el funcionament real dels vehicles.

Petició europea

«La Comissió Europea insta els estats membre a recopilar dades relatives al consum de combustible i energia elèctrica obtinguts en condicions reals a les estacions d’ITV com a part addicional a les comprovacions periòdiques a partir del 20 de maig del 2023 a través de la lectura de les dades del port sèrie dels sistemes de diagnòstic a bord», ha explicat.

Les dades recopilades no es podran utilitzar, tractar ni tenir en compte de cara al resultat de la inspecció i s’eliminaran una vegada que s’hagin reportat a l’autoritat competent, ha afegit.

Aquesta recopilació de dades és aplicable per als turismes híbrids elèctrics endollables i no endollables, així com els de motor de combustió, matriculats a partir de l’1 de gener del 2021.

A més d’aquestes dues proves addicionals, la nova versió del manual de la ITV «clarifica i actualitza les persones a les quals es permet la instal·lació de làmines adhesives antisolars al parabrisa davanter».

«Anteriorment, únicament era possible la seva instal·lació a vehicles conduïts per persones diagnosticades amb lupus. Amb la nova versió del manual, es permet a qualsevol persona amb alguna altra malaltia que presenti uns efectes quant a l’exposició als rajos UV equivalents als del lupus. No obstant, aquestes làmines han d’estar homologades i la seva instal·lació ha d’estar degudament justificada», ha aclarit l’AECA-ITV.