Tens una ambulància darrera amb servei d'urgències i el semàfor està en vermell; te'l pots saltar?

T'expliquem com has d'actuar en aquests casos sense infringir cap normativa viària

Puc saltar-me el semàfor en vermell?

Puc saltar-me el semàfor en vermell? / freepik

Les normes de circulació tenen certes excepcions quan parlem dels serveis d'emergències. Les ambulàncies o la policia amb urgències tenen preferència en la via pública. Però, com ho hem de fer si estem parats en un semàfor? Sovint ens solem apartat a un costat, si les circumstàncies ens ho permeten. Quan circulem per autovia o autopista, aquest problema sol desaparèixer. Tot i que, en ciutat, com hem comentat, hi ha semàfors i això sol dificultar el pas dels vehicles medicalitzats amb preferència per urgència. En cas que no puguis arraconar-te i tinguis el semàfor en vermell, què has de fer? Te'l pots saltar? Et multaran? T'ho expliquem!

Els vehicles amb una llum blava encesa tenen prioritat de pas per emergència

Les càmeres dels semàfors

Alguns semàfors, a les vies urbanes, duen una càmera darrera per tal de controlar el trànsit i les infraccions: ús de mòbil, passar pel pas de vianants quan està en vermell, control de velocitat, distintiu mediambiental o saltar-se un semàfor vermell amb el vehicle.

La multa per saltar-te un semàfor en vermell és de 200 euros i a més, et treuen 4 punts del carnet de conduir

I si vas en bicicleta, compte! Si et saltes un semàfor estàs posant la teva vida en perill perquè ets més vulnerable davant els vehicles de motor. Per aquest motiu, la multa que et pot caure si t'enxampen saltant-te el semàfor en vermell pot ser de fins a 500 euros.

Una ambulància del SEM

Una ambulància del SEM / ARXIU

Com actuar quan trobem una ambulància en servei d'emergència a la carretera

Si no ens podem arraconar a un costat de la carretera, podrem passar el semàfor en vermell. Tot i que, és molt important que quan ho facis, vigilis amb els vianants; presta atenció a les persones que puguin estar passant perquè són vulnerables davant el vehicle. A més, has de vigilar amb els altres cotxes o trencants, per tal de no tenir un accident. Així que, pots saltar-te un semàfor en vermell per deixar passar una ambulància o servei d'emergència quan vagi amb la llum blava, sempre que vagis amb compte amb els vianants i els altres vehicles.

En cas que t'arribi una multa per haver-te saltat aquest semàfor, pots recórrer-la sense problemes al Servei Català de Trànsit o la DGT (Direcció General de Trànsit) si resideixes fora Catalunya.