La DGT ens explica què fer quan t'apareix aquest símbol d'avaria al cotxe

Descobreix les avaries més freqüents

El pilot mostra diverses llums d'alerta en el vehicle, què haig de fer?

El pilot mostra diverses llums d'alerta en el vehicle, què haig de fer? / freepik

Fernando Álvarez

Tenir cotxe no només requereix tenir carnet de conduir i conèixer les normes de circulació. Per tal de poder mantenir-lo en condicions i durabilitat, també és important conèixer el seu funcionament. Els vehicles tenen un panell de control amb llums, en el qual apareixen els punts més importants d'aquest: velocitat, combustible i avaries, entre altres. Avui t'explicarem les avaries més freqüents i què fer si se t'encén un pilot en concret.

Què fer si el teu cotxe pateix una avaria?

Moltes vegades els conductors espanyols no saben com actuar davant d'una avaria, i és que els nervis poden arribar a apoderar-se de nosaltres a causa d'una situació complicada. Si estàs conduint el teu cotxe per la carretera i pateixes una punxada, saltarà un testimoni al quadre de llums i així és com hauràs d'actuar:

  • Busca un lloc segur per aturar-te, on se't pugui veure bé i no corris perill.
  • Senyalitza el perill amb el triangle d'emergència o la llum V16, sempre tenint cura de la resta de vehicles que circulen per la carretera.
  • Contacta amb el servei d'assistència en carretera perquè et puguin ajudar. En aquest pas, has d'anar amb compte amb l'estafa de la grua pirata.

Motius pels quals s'encén el pilot

Normalment, quan el testimoni del motor s'encén, hi ha una sèrie de problemes recurrents que poden ser causants que el teu cotxe estigui avariat; coneix-los:

  1. Avaria al motor: Sol ser el principal origen, i pot afectar diferents elements com la unitat de control del motor (ECU), el sensor de l'arbre de lleves o la bomba d'injecció entre d'altres.
  2. Excés de temperatura al motor: Com és lògic, sol ser més habitual a l'estiu. Pot estar fallant el termòstat, bomba d'aigua, etc.
  3. Fallada a la caixa de canvis: Un circuit cremat, un contacte rovellat o un nivell d'oli incorrecte podrien fer que aparegui aquest testimoni.
  4. Obstrucció del filtre de partícules dièsel: Es produeix sovint en aquest tipus de vehicles. El cotxe comença a perdre potència i surt molt de fum pel tub d'escapament.
Un dels símbols més freqüents d'avaria

Un dels símbols més freqüents d'avaria / freepik

Els consells de la DGT

Si has tingut la mala sort de veure aquest testimoni al cotxe mentre conduïes, això és el que has de fer segons la DGT:

  • Consulta el manual del vehicle per obtenir informació específica sobre què pot significar que aquest pilot s'hagi encès.
  • Revisa els sensors i altres components de manera visual, per si hi hagués qualsevol mena de danys a primera vista.
  • Verifica el nivell de líquids, com l'oli i el refrigerant, ja que, com et dèiem abans, poden ser un dels motius principals d'avaria.
  • Reinicieu el sistema electrònic desconnectant la bateria durant uns minuts. De vegades, el pilot salta de forma errònia i l'únic que cal fer és reiniciar el vehicle, com si fos un ordinador.
  • En cas que el pilot continuï apareixent, hauràs de portar el teu vehicle al taller perquè pugui diagnosticar-se què li passa i ho solucionin de la millor manera possible.