Aquesta comarca gironina té algunes de les millors rutes per practicar ciclisme i senderisme

La Selva disposa de diferents camins per a gaudir de sortides molt diferents

La Selva és una de les millors comarques catalanes per practicar el ciclisme amb diferents rutes

La Selva és una de les millors comarques catalanes per practicar el ciclisme amb diferents rutes / Jordi Rierola

Xavier Oliva

Xavier Oliva

Girona és un territori ple de contrastos. El mar amb la Costa Brava com a gran protagonista i la muntanya amb els Pirineus formen una simbiosi que genera un dels paisatges amb més encant de Catalunya. Qualsevol època de l’any és un bon moment per fer una escapada i gaudir d’una bona ruta, ja sigui a peu o en bicicleta, ja que la zona és una de les destinacions preferides  pels ciclistes.

I si hi ha una comarca que destaca per la qualitat de les seves rutes es, sense cap mena de dubte, la Selva. Amb 900 km d’itineraris perfectament senyalitzats i ben mantinguts, és una de les millors opcions per practicar ciclisme i senderisme a Girona. És, a més, la viva imatge de l’heterogènia de les terres gironines; amb la Costa Brava al seu litoral, la plana central i el Montseny, les Guilleries i el Collsacabra com a grans cims.

Si surts amb la bicicleta o t’agrada caminar per paisatges amb encant i vols fer un pla diferent aquest cap de setmana, al Pont de la Puríssima o en qualsevol altre moment de l’any, t’oferim diferents idees per gaudir dels paisatges de la Selva.

Rutes de cicloturisme i BTT a la Selva

Els ciclistes trobaran un indret meravellós per a gaudir del seu esport. La Selva és una de les comarques gironines que es pot descobrir pedalant. Disposa d’una xarxa de cicloturisme amb 400 kms de camins 100% pedalables que parteixen dels Grans Camins de l’Aigua i de 270 km de rutes circulars de BTT.

La xarxa de cicloturisme de La Selva té 400 km de camins pedalables

La xarxa de cicloturisme de La Selva té 400 km de camins pedalables / Jordi Rierola

La xarxa cicloturista permet recórrer tota la comarca a través de pistes forestals, vies verdes i camins i carretes amb poc volum de trànsit, que passen pels principals municipis de la comarca des dels municipis costaners com Tossa, fins a Sant Martí de Sacalm, passant per Santa Coloma de Farners.

Els amants del BTT també trobaran diferents rutes circulars a la comarca per a tots els nivells. Concretament, la Selva té 25 rutes diferents amb les que es pot gaudir d’indrets com l’estany de Sils, el Castell de Montsoriu o l’embassament de Susqueda, entre d’altres.

La Selva disposa de diferents rutes de BTT

La Selva disposa de diferents rutes de BTT / Jordi Rierola

Senderisme a la Selva

La Selva es una comarca per descobrir també a peu. La xarxa de senderisme dels Grans Camins de l’Aigua permet fer rutes de llarg recorregut per diferents municipis de la comarca amb trams de diferents durades i dificultat. Es pot resseguir, per exemple, el massís de les Guilleries a través de la ruta d’en Serrallonga, que té un gran valor històric i paisatgístic per la seva vinculació amb l’arxiconegut bandoler català.

La Selva també es pot descobrir a peu

La Selva també es pot descobrir a peu / Jordi Rierola

Altres rutes que cal visitar són el Camí de Terranegra, al massís de Cadiretes; o el Camí dels Avellaners, que passa pels municipis de Santa Coloma de Farners, Brunyola i Anglès; o el traçat de la Via Augusta, l’antiga calçada romana, que travessa la plana. Tots aquests camins s’enllacen entre ells i permeten conèixer el patrimoni i paisatges d’una comarca tant singular.

La comarca també té 43 senders locals per a gaudir de passejades més petites on descobrir patrimoni arquitectònic. A Vidreres, per exemple, es pot gaudir del castell de Sant Iscle i de l’ermita de Caulès i el Puig Ventós. A Maçanet de la Selva, d’altra banda, hi ha diverses opcions com la ruta que condueix al pou de glaç de Buscastell, la Torre Marata o la dels Turons.

Els senders locals permeten gaudir del patrimoni arquitectònic

Els senders locals permeten gaudir del patrimoni arquitectònic / Jordi Rierola

Els camins de Sant Jaume de la Selva

El Camí de Sant Jaume té moltes variants i passa per molts indrets. Tots els camins de Sant Jaume d'arreu s’ajunten en una mateixa ruta cap a Santiago de Compostel·la. A la Selva hi ha dos entrades molt marcades d’aquests camins pel nord des de la ciutat de Girona i van cap a les comarques de la Garrotxa i Osona pel nord, cap al Vallès Oriental pel centre i cap al Maresme pel litoral.

El Camí de Sant Jaume també passa per La Selva

El Camí de Sant Jaume també passa per la Selva / Jordi Rierola

En total, hi ha 110 km de camins de Sant Jaume per la Selva que estan senyalitzats amb la petxina del pelegrí i que passen per municipis com Amer, Anglès, Caldes de Malavella o Lloret de Mar, entre d’altres. Val a dir que el camí es pot fer tant a peu com a sobre de la bicicleta.