El gran tresor blanc gironí

El turisme de l’esquí i les activitats de neu generen un important impacte econòmic a les comarques gironines

Un grup d'esquiadors en una imatge d'arxiu.

Un grup d'esquiadors en una imatge d'arxiu. / DdG

David Céspedes/ACN

Un dels valors turístics de la demarcació de Girona és que no se centra únicament en l’anomenat sol i platja. La província disposa d’altres elements naturals molt atractius que generen importants ingressos i suposen un dels motors econòmics. Girona no viu només del turisme de l’estiu sinó que, a banda del turisme cultural, una de les activitats que té més repercussió és l’activitat turística relacionada amb la neu. Les estacions d’esquí gironines són un referent i un exemple de projecció.

La potencialitat de les estacions gironines és tanta que no se centra tampoc només durant la temporada d’hivern. Cada vegada més, les estacions són destins turístics en altres èpoques de l’any com la primavera o l’estiu, quan s’organitzen activitats -moltes d’elles pensades per a les famílies- per fer a l’aire lliure i que combinen l’entreteniment i el lleure. La Molina és per exemple una de les estacions que fa temps que treballa en aquest estiu i, a l’estiu, organitza activitats i experiències pensades per un públic molt familiar. També les excursions i sortides a l’estiu tenen les estacions gironines com un punt de referència.

Un dels termòmetres que marca per on pot anar la temporada és el pont de la Purísima. Les estacions d’esquí sempre es presenten com un destí ideal per aquests dies, ja que tot just estrenen la temporada i obren les seves pistes. També per Nadal és una època en què molts aficionats als esports de neu aprofiten per practicar durant uns dies de vacances i el sector hoteler i el de la restauració també en treuen rendiment.

En aquest sentit, el recent pont d’inicis de desembre ja va deixar bones sensacions. Les estacions d’esquí gironines estan satisfetes amb els visitants que van rebre aquest pont de la Puríssima passat i esperen que això «marqui l’inici d’una bona temporada». A La Molina, el director de l’estació, Xavier Perpinyà, va dir que «obrir ha permès a la gent fer un tastet de neu i activar l’economia de la zona». En la mateixa línia, el director de Vallter 2.000, Enric Serra, va agrair haver pogut obrir pel pont «en unes condicions similars a les de l’any passat». Una situació que descriu com a «anòmala» perquè «les estacions d’esquí catalanes són, pràcticament, les úniques que ja han pogut obrir». Pel que fa als apartaments turístics, l’ocupació ha estat bona sobretot al Pirineu, amb ocupacions del voltant del 90%, i més baixa als càmpings.

Bones perspectives

A Vallter, es va completar l’oferta de la zona amb moltes activitats complementàries a l’estació mateixa per atraure el públic. Entre aquestes en destaca l’experiència d’una esquiada virtual amb ulleres 3D. «Estem contents perquè hem tingut una mica més de públic que l’any passat, quan vam començar amb condicions similars», va dir Serra, que també va destacar que obrir «permet a hotels i restaurants de la zona tenir més ocupació». Les perspectives de totes dues estacions gironines per aquesta temporada d’esquí són bones. «Estem esperançats que nevi per tenir una bona temporada i poder augmentar la superfície esquiable de cara a Nadal», va dir Enric Serra, en un desig que també compartia fa uns dies el director de La Molina: «Les perspectives per Nadal són poder incrementar els quilòmetres esquiables i que el temps ens acompanyi», afirmava Perpinyà.