Cinc llocs que no creuries que estan a Espanya

La geografia espanyola amaga racons naturals dignes de les millors pel·lícules de Hollywood.

Platja de Saconeta a Guipúscoa, un dels llocs més espectaculars d'Espanya.

Platja de Saconeta a Guipúscoa, un dels llocs més espectaculars d'Espanya. / Istock

R.G.

A vegades ens agrada pensar que dominem el nostre entorn, que coneixem els seus llocs més característics, però la realitat moltes vegades ens aparta d'una revolada aquest pensament. El nostre país amaga racons sorprenents que molta gent no ha tingut el plaer de visitar. I és que, en una època en la qual és tendència viatjar a llocs paradisíacs a milers i milers de quilòmetres, a ciutats històriques estrangeres o a monuments amb segles d'història d'altres cultures, és un bon moment per a reivindicar els secrets que amaga la geografia espanyola.

Si bé visitar enclavaments allunyats és tot un plaer i gairebé una obligació per a conèixer noves formes de vida i obrir la ment, cal no oblidar els encants que es poden trobar en la península i a les seves illes. Així les coses, Espanya guarda racons dignes d'una novel·la de fantasia, que molts no creurien que són propis del país. En la següent llista us recomanem cinc llocs meravellosos per a visitar a escala nacional i que no semblen propis de la geografia típica espanyola:

Platja de Saconeta, Guipúscoa

La platja de Saconeta, situada en el municipi guipuscoà de Deva, és un idíl·lic lloc que ens recorda a paisatges propis de Joc de Trons. La petita platja, composta de pedres procedents de l'erosió provocada per l'impacte de les ones contra els enormes penya-segats, és un enclavament paradisíac del qual gaudir lluny de la monotonia. Més semblant als espais que formen la costa irlandesa, aquest enclavament marca el límit Oest del Geoparc de la Costa Basca. Sens dubte, un lloc per a escapar de la rutina i gaudir d'un paisatge natural de pel·lícula.

Platja de la Saconeta, a la Costa Basca, Guipúscoa.

Platja de la Saconeta, a la Costa Basca, Guipúscoa. / Alberto Loyo

Cascada Pozo de los Humos, Salamanca

La cascada que forma el curs del riu Uces al seu pas per Masueco i Pereña de la Ribera és digna d'aparèixer en les millors obres de Hollywood. Situat al nord-oest de la província de Salamanca, aquest paisatge natural compleix amb escreix les expectatives dels seus visitants, que albiren sorpresos l'enorme cortina de vapor que general l'aigua després d'una caiguda de més de cinquanta metres d'alçada.

Cascada Pozo de los Humos, Salamanca.

Cascada Pozo de los Humos, Salamanca. / Alberto Loyo

El famós intel·lectual Miguel de Unamuno va quedar meravellat amb el lloc i la seva fascinació la va deixar plasmada negre sobre blanc: "És singular l'atractiu de l'aigua. Estaria un les hores mortes contemplant-la fluir, deixant-se guanyar l'esperit per la sensació puríssima que el seu constant curs ens produeix. [...] Enorme força la que sense cap aparell, amb la senzillesa del colós, desplega!... És una de les més belles caigudes d'aigua que poden veure's entre aquells talls adustos".

El cementiri de "El bo, el lleig i el dolent", Burgos

"El món es divideix en dues categories: els que tenen el revòlver carregat i els que caven. Tu caves", diu Clint Eastwood interpretant el paper de Rubio a Santo Domingo de Silos (Burgos). El duel final de la coneguda pel·lícula d'El bo, el lleig i el dolent es va rodar en el petit poble burgalès, que encara conserva l'obra d'arquitectura cinematogràfica.

Cementiri de Santo Domingo de Silos, Burgos.

Cementiri de Santo Domingo de Silos, Burgos. / Javier González

El curiós cementiri es va aixecar en l'estiu de 1966, quan el director Sergio Leone, va considerar que el lloc era l'escenari idoni per a gravar diverses escenes de la seva obra, considerada una de les històriques del spaghetti western. Des de llavors, el cementiri va romandre 49 anys abandonat fins que el 2015 van començar els treballs de recuperació.

Riu tint, Huelva

El paisatge que forma aquest peculiar riu que discorre al llarg de la província de Huelva no sembla d'aquest planeta. El riu, que neix en la serra de Padre Caro i es fon amb les aigües de la ria de Huelva, té un color vermellós que el converteix en una cosa extraordinària.

Riu tint, Huelva.

Riu tint, Huelva. / Jorgefontestad

La seva coloració, que li confereix un aspecte propi de Mart, té el seu origen en la meteorització de minerals amb sulfurs de metalls pesants que es troben en els jaciments que voregen aquest riu andalús. Visitar aquest enclavament tan allunyat del comú ens farà viure una experiència extra-planetària.

Rambla de Barrachina, Terol

Res més aterrar en la rambla de Barrachina l'entorn ens submergirà en una petita aventura allunyada de la rutina i dels llocs més comuns. Aquest petit i meravellós desert és un lloc perfecte per a explorar i perdre's entre la seva terra vermellosa, que ens recorda al canó del Colorado i els escenaris del western.

Desert de la Rambla de Barrachina, Teruel.

Desert de la Rambla de Barrachina, Teruel. / Poliki