Més jutjats a Girona i Figueres

Justícia destina 92.200 euros en les obres d’adequació i condicionament de les instal·lacions judicials

Entrada i exterior del Palau de Justícia de Girona.

Entrada i exterior del Palau de Justícia de Girona. / Aniol Resclosa

D.Céspedes/E.b/DdG

Un dels mals endèmics de l’Administració de Justícia és la seva lentitud i l’acumulació de casos en els jutjats. Els advocats han anat reclamant històricament més eines per poder accelerar els tràmits i, sobretot també, la creació de nous jutjats. Les comarques gironines evidentment no han quedat exemptes d’aquesta problemàtica. Periòdicament, van sortint veus reclamant la necessitat d’implantar nous jutjats. Ara, sembla que es confirmen la posada en marxa de nous jutjats a Girona que vindran a cobrir determinades necessitats.

Aquest diari va avançar dies enrere que, en breu, entraran en funcionament, el jutjat de Primera Instància 8 de Girona i el jutjat de Primera Instància i Instrucció 9 de Figueres. Concretament, si no hi ha cap obstacle que ho impedeixi s’espera que ambdós entrin en funcionament el pròxim 31 de gener. No serviran per acabar amb el col·lapse, però segur que descongestionaran una mica la situació a la demarcació de Girona.

Tal com es va publicar el departament de Justícia, Drets i Memòria ha invertit 92.200 euros en les obres d’adequació i condicionament de les instal·lacions dels nous dos jutjats gironins. Aquesta inversió quedarà repartida de la següent manera: primer a la capital gironina es destina la quantitat de 48.200 euros per a les obres del nou jutjat que s’ubica l’edifici del Palau de la Justícia, al sector de la Devesa. Tal com es va anunciar, aquest nou jutjat disposarà de tres gestors processals, cinc tramitadors processals i un nou auxili judicial. Aquesta serà inicialment la seva plantilla. A més, cal destacar que amb l’entrada en servei del nou jutjat de primera instància 8 de Girona, la disposició d’òrgans judicials del partit judicial de Girona - que dona servei a 38 municipis, que sumen una població de més de 230.000 habitants- serà de vuit jutjats de primera instància, quatre jutjats d’instrucció, tres jutjats socials, tres jutjats contenciosos administratius, dos jutjats mercantils, un jutjat de violència sobre la dona (VIDO), sis jutjats penals i un jutjat de menors, a banda de l’Audiència Provincial.

D’altra banda, en el cas de Figueres i la dotació del nou jutjat és de 44.000 euros per fer les obres. La seva plantilla serà tres gestors processals, quatre tramitadors processals i dos auxilis judicials. El partit judicial de Figueres dona servei a 68 municipis, que sumen una població de 145.000 habitants. Amb l’entrada en funcionament del nou jutjat, la disposició d’òrgans judicials serà de nou jutjats de primera instància i instrucció, un jutjat social i dos jutjats penals.

I tal com es va apuntar en el seu moment existeix el compromís per a dotar de més jutjats el sistema judicial català. En aquest sentit, en un comunicat del departament de Justícia s’apuntava que a «Catalunya hi haurà cinc nous jutjats i han de permetre descongestionar els partits judicials amb més volum de càrrega de treball i litigiositat i, en conseqüència, prestar un millor servei als ciutadans, contribuint a una major proximitat, eficiència i eficàcia del servei públic de la justícia. Els nous jutjats comptaran amb 48 professionals més: 16 gestors, 24 tramitadors i 8 auxilis».

A Catalunya actualment, faltarien 55 jutges, segons les previsions i estimacions. La ràtio de jutges per cada 100.000 habitants a Catalunya és inferior a la mitjana de l’Estat. Per això, se seguirà reclamant a l’Estat que incrementi el nombre d’òrgans judicials a Catalunya, i un millor finançament per dotar-los de personal pel seu correcte funcionament.