Més múscul empresarial

Creix la creació de noves societats mercantils a la demarcació i les exportacions van camí de fer rècord

Contenidors utlitzats durant el sistema d'exportacions i vendes a l'exterior.

Contenidors utlitzats durant el sistema d'exportacions i vendes a l'exterior. / DdG

David Céspedes

David Céspedes

El nombre d’empreses a les comarques gironines segueix creixent. No pot haver-hi millor símptoma per a una bona salut empresarial que veure i comprovar com el nombre de societats mercantils va a l’alça. Les darreres dades que confirmen aquest creixement van ser les registrades el mes de novembre passat. La xifra d’empreses de nova creació va augmentar fins a un 26% durant aquest període. Aquest creixement és comparatiu respecte el 2022. Concretament, segons les dades facilitades i avançades per aquest diari fa uns dies, durant aquest mes hi va haver 147 societats més, la xifra més elevada en la sèrie històrica durant un mes de novembre. No hi ha millor indicador que aquest per confirmar que hi ha un bon muscle empresarial i que aquest es va reforçant

Pel que fa al capital subscrit relacionat amb les noves empreses també lògicament va créixer a l’haver més noves constitucions. En aquest cas, va ser de 9’4 milions d’euros, un 25’4% més que a l’any anterior durant un mes de novembre. A Catalunya, la tendència també va anar a l’alça tot i que amb un menor percentatge. Segons dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a tot el territori català el nombre d’empreses va augmentar el novembre de 2023 en un 5’9%. També va ser la dada històrica més elevada des que es fan registres. En total, es van incorporar al teixit empresarial català 1.715 societats amb un desemborsament de capital de 51’7 milions d’euros, igualment una xifra mai assolida. Així mateix, fins a 417 empreses van augmentar capital, un 6,3% menys que al novembre de l’any anterior, per valor de 210,7 milions d’euros, un 47,5% més.

També a l’Estat va haver-hi un increment de les societats mercantils. En concret, es van incorporar 9.272 empreses, un 6,4% més que en el mateix mes de l’any 2022.

La dada que ve a confirmar de forma contundent la tendència positiva en el mapa empresarial gironí es que a les comarques gironines, el nombre d’empreses constituïdes també creix en l’acumulat de tot l’exercici 2023. Entre gener i novembre de l’any passat es van constituir fins a un total de 1.662 societats mercantils, 109 més que en el mateix període del 2022, una xifra que percentualment significa un increment del 7%.

I un altre valor que acredita el dinamisme empresarial a les comarques gironines són les seves exportacions. En aquest sentit, les vendes a l’exterior podrien assolir al tancament de 2023 un nou record. De moment, pel que s’ha anticipat entre els mesos de gener i novembre les vendes exteriors a la demarcació van arribar als 7.500 milions d’euros. La tendència a l’alça ja es va començar a notar el mes d’octubre quan es va tancar amb remuntada amb un creixement va ser del 7,8%. El mes de novembre es van exportar productes per valor de 718,64 milions . Novament, el sector que tira del motor econòmic és l’agroalimentari. Els fabricants de maquinària també van a l’alça mentre que la indústria química ha registrat un lleuger descens. Les xifres globals, però conviden a l’optimisme.