Cap a la transició energètica

«És un fet que les energies renovables van guanyant quota de mercat als orígens fòssils de generació elèctrica»

Una instal·lació fotovoltaica.

Una instal·lació fotovoltaica. / Óscar Bayona.

Pere Baucells-Cap de Servei de BonpreuEsclat Energia

En l’àmbit de l’energia, com en molts altres àmbits, s’intueixen canvis que avancen de manera lenta però sense possibilitat de fer marxa enrere.

Es parla de l’emergència climàtica que ens ha de provocar canvis d’hàbits, i la societat cada vegada està més conscienciada. Aquests canvis d’hàbits configuren la transició energètica.

Com podem seguir consumint energia sense hipotecar el futur? Hi ha accions que podem aplicar i que ens han de dur a consumir menys energia, com la reducció dels desplaçaments físics de les persones i de les mercaderies, les millores tecnològiques de processos industrials, l’aplicació de la IA per ser més eficients, etc.

Els nous models compatibles amb la transició energètica són molt més descentralitzats i democràtics i requereixen d’un paper actiu per part del consumidor. Necessitem sistemes àgils, intel·ligents i imaginatius de generar i distribuir l’energia dins de petites col·lectivitats i, a BonpreuEsclat Energia, apostem per aquests nous models.

 És un fet que les energies renovables van guanyant quota de mercat als orígens fòssils de generació elèctrica, com és el cas de BonpreuEsclat Energia, on l’energia que distribuïm és 100% verda. Per tal d’afavorir la transició energètica, aquest creixement de les energies renovables ha d’anar acompanyat d’un bon ús de les xarxes i del comportament de l’usuari final de l’energia.

 Les instal·lacions fotovoltaiques han crescut molt. En el darrer any, l’energia elèctrica provinent de les instal·lacions fotovoltaiques ha incrementat en un 39,7%. Aquest augment ha provocat l’aparició de molts més acords bilaterals, directament entre generador i comercialitzador. A BonpreuEsclat Energia som pioners en la promoció de l’autoconsum amb la bateria virtual, acumulant el valor produït no consumit per descomptar a les factures on el client consumeixi energia de la que produeix. D’aquesta manera promovem l’autoconsum i afavorim a la transició energètica.

I què ens cal per seguir per aquest camí? Potenciar l’Autoconsum compartit. És a dir, que no calgui disposar de plaques fotovoltaiques pròpies per consumir energia renovable. Cal que ens organitzem per què l’energia excedentària d’una instal·lació lligada a un punt de consum es pugui aprofitar per altres punts de consum veïns. Això s’aconsegueix amb una mentalitat de canvi i disposant de dinamitzadors. La implantació d’aquest model es pot afavorir gràcies a les petites comercialitzadores, àgils i competents, amb importants recursos tecnològics, i molt més lligades al territori i a la gent, com és el cas de BonpreuEsclat Energia, on posem en valor la proximitat i oferim als nostres clients un servei d’atenció ràpid i àgil en la resolució de dubtes i incidències...

 Dins d’aquesta dinàmica d’autoconsum compartit hi entren les comunitats energètiques que molts municipis estan impulsant. A més del sistema de generació i distribució elèctrica, incideixen en altres temes com la mobilitat elèctrica, el canvi de model de calefacció, etc. A BonpreuEsclat Energia considerem que aquest és el camí cap a la transició energètica, i hi apostem fermament.