L’aeroport de Girona confirma la recuperació de viatgers el 2023

Tanca l’any amb més d’1,5 milions, un 7,7% menys que el 2019, però va millorant les xifres

Avions a la pista gironina.

Avions a la pista gironina. / David Aparicio

D.Céspedes/ACN

A l’espera que algun dia es defineix finalment el futur de l’aeroport de Girona el trànsit aeri es va recuperant a poc a poc tot i que no s’ha arribat encara als índexs prepandèmia. Des de fa temps es parla de la recuperació i l’empenta definitiva de les instal·lacions de Vilobí. L’aeroport gironí, un dels principals punts d’entrada del volum turístic, va rebre durant la primera dècada dels anys 2000 una important injecció que va permetre posar al dia la terminal, l’aparcament de vehicles i altres serveis. Això va motivar l’arribada de diferents companyies. La més destaca Ryanair que va fins i tot situar-hi una base aèria.

Han passat els anys i no s’ha acabat de confirmar tampoc si la terminal gironina ha de ser complementària de la de Barcelona donat els seus problemes per créixer. La pandèmia de la Covid-19 semblava que havia donat l’estocada de mort a l’aeroport, però ara a poc a poc, es va recuperant el trànsit de passatgers.

La confirmació de la recuperació es tradueix en dades: L’aeroport de Girona va tancar el 2023 superant el milió i mig de passatgers. Concretament, es van registrar 1.586.463 usuaris al llarg de l’any, un 7,7% menys que el 2019. Durant aquest 2024 està previst el reforç en la programació de vols de Ryanair, sobretot en els mesos d’hivern. De fet, en l’últim mes del 2023 ja es va notar aquest increment de vols en comparació amb l’any passat per part de l’aerolínia irlandesa. El desembre es va tancar amb 32.478 passatgers a l’aeroport de Girona, un 129,4% més en comparació amb el mateix mes que l’any anterior.

Les bones dades en el volum de passatgers del desembre esperonen a un 2024 amb xifres més optimistes que les prepandèmiques. Ryanair compta amb 42 freqüències setmanals i dos avions de base els mesos d’hivern. Això permetria mantenir els passatgers que hi havia aquest desembre durant els mesos de gener i febrer i arribar a la primavera superant els 100.000 passatgers, tal com passava abans de la pandèmia. En el primer trimestre del 2023 l’aeroport de Girona només va arribar a la meitat, amb 54.801 usuaris.