El pa de pagès és tot un emblema de la gastronomia catalana. Es tracta d'un pa tradicional, rodó, d'escorça cruixent i molla tendra. La versió més autèntica es realitza seguint una recepta molt concreta amb fermentacions lentes, i té el distintiu d'Indicació Geogràfica Protegida validat per la Unió Europea. S'elaboren a tot el territori, però només un ha rebut el premi per ser el millor de tots.

Aquest dissabte 17 de setembre, s'ha celebrat a Barberà del Vallès la final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022. Allà, un jurat compost per sis experts han analitzat els pans dels cinc forns finalistes i han nomenat el guanyador.

El jurat ha triat a Montserrat Forners, una fleca de Barcelona situada en el número 366 del carrer Castillejos. Allà, els amants del pa podran acudir per comprar i tastar el millor pa de pagès català d'enguany. Segons descriuen els propietaris, l'elaboren “amb les millors farines, aigua i massa mare. Pastat cada dia, reposant amb llarga fermentació i cocció òptima”. 

Els quatre finalistes

A més de Montserrat Forners, quatre forns catalans més han rebut un reconeixement especial en haver quedat finalistes en aquest concurs. Són els següents:

  • Forn Mistral, de Barcelona (Ronda Sant Antoni, 96; Torres i Amat, 5; D'asturies, 35)
  • L’Obrador dels 15, de Barcelona (Passeig de Maragall, 209; Navas de Tolosa, 401)
  • Forn de pa Massana, de Cornellà de Llobregat (Joaquim Rubió i Ors, 266)
  • Forn l’Espurna, de Berga (Salvador Espriu, 12)