Fernando Sáenz i Angelines González estan acostumats a deixar els seus clients gelats -en el millor sentit de la paraula-. Del seu taller, l'Obrador Grate, surten autèntiques virgueries sota zero que després venen en dellaSera (Logronyo), un paradís per a tots aquells que busquen noves sensacions en el món del gelat. Creacions dolces, salades i fins i tot acompanyaments per a altres plats... tot és possible gràcies a la imaginació d'aquesta parella, autora de fites amb sabor d'ombra de figuera, orelluts amb mel i flor d'ametller o emboliques de vi blanc. Per qui vulgui ser gelater casolà sense necessitat d'atuells professionals, proposen quatre receptes senzillíssimes per a fer en un moment.
Polo gelat de llimona, gingebre i alfàbrega
Ingredients
- 300 g d'aigua
- 20 g de gingebre triturat
- 125 g de sucre
- 100 g de suc de llimona
- 8 fulles d'alfàbrega triturada
- Motlles de polo
- Palets de gelat
Elaboració
- Preparar un almívar amb l'aigua, el gingebre i el sucre, escalfant-ho en un cassó durant 10 minuts. Colar i refredar.
- Afegir a aquest almívar el suc de llimona amb les fulles d'alfàbrega. Abocar en els motlles de polo, posar els palets i congelar durant 8 hores.
Gelat de cafè
Ingredients
- 300 g de nata per a muntar
- 200 g de sucre
- 500 g de cafè
Elaboració
- Muntar la nata en una batedora i refredar.
- Preparar el cafè i, una vegada fet, dissoldre-hi el sucre. Refredar.
- Ajuntar la nata muntada amb la mescla de cafè i sucre. Això ha de fer-se a poc a poc per a preservar l'estructura de la nata muntada. Guardar en el congelador un mínim de sis hores fins que es congeli i adquireixi la consistència desitjada.
Llimona gelada
Ingredients
- 200 g de sucre
- 200 g d'aigua
- 200 cl de suc de llimona
- 400 g de nata per a muntar
- Llimones netes i amb la part superior tallada
Elaboració
- Preparar un almívar amb l'aigua i el sucre i deixar refredar.
- Afegir a l'almívar el suc de llimona. Refredar de nou.
- Muntar la nata i posar a refredar. Afegir la mescla de l'almívar amb el suc de llimona a poc a poc per a mantenir l'estructura de la nata.
- Emplenar les llimones amb la mescla anterior i ficar al congelador durant sis hores.
Granissat de cogombre i vermut
Ingredients
- 200 g d'aigua
- 50 g de sucre
- 100 g de cogombre liquat
- 150 g de vermut
- 50 g de vi blanc
Elaboració
- Preparar un almívar amb l'aigua i el sucre. Deixar refredar.
- Afegir a l'almívar el cogombre liquat, el vermut i el vi blanc. Congelar la mescla. Servir raspant amb una forquilla.
Aquest granissat és perfecte com a acompanyant de llaunes i conserves de navalles, escopinyes, cloïsses, musclos... "Un toc fresc i divertit per a l'aperitiu", explica Fernando Sáenz. I molt fàcil de fer...