La Vinyeta obté un dels premis de responsabilitat social Respon.cat

El celler de Mollet de Peralada rep el reconeixement per la seva política de medi ambient i el seu compromís social

Josep Serra i els responsables del celler recollint el premi.

Josep Serra i els responsables del celler recollint el premi. / DdG

DdG

El celler La Vinyeta ha rebut el reconeixement Respon.cat al Programa ambient de col·laboració empresa-societat 2024 per la voluntat de crear un model d'empresa amb consciència amb línies de treball relacionades amb l'aigua, el sòl, l'energia, el malbaratament alimentari, la producció ecològica, l'economia circular, la biodiversitat, els residus, la formació i la comunicació.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya. És una associació creada ara fa deu anys i que agrupa més d'un centenar d’empreses de referència compromeses amb el progrés en l'àmbit de la responsabilitat social a l'empresa i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable.Cada any reconeix empreses en els Premis de l’RSE a Catalunya, i promou iniciatives com el Manifest per una Economia amb Propòsit. Els guardons es van lliurar en un acte celebrat al Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar amb la presència de prop de 400 persones.

La Vinyeta és una explotació ecològica de vinyes i oliveres dedicada a la producció de vi, formatge i molts altres productes de la mateixa explotació. El projecte de La Vinyeta es va fundar el 2006 i destaca pel seu compromís social i mediambiental en col·laboració amb entitats i institucions. Així per exemple, col·labora amb la Universitat de Girona en un projecte pilot de depuració i reaprofitament de l'aigua. També té un vincle estret amb l'entitat ecologista IAEDEN per a una gestió mediambiental dels cultius en favor del manteniment de la biodiversitat i, en particular, d'algunes espècies emblemàtiques i amenaçades com l'ocell estepari anomenat terrerola. 

Amb les entitats socials Fundació Tresc i Ressol i altres petits productors han creat recentment una cooperativa per a sumar esforços per a una logística compartida, més eficient des del punt de vista econòmic, social i ambiental. Ja fa alguns anys que col·labora amb Tresc en la incorporació de persones amb trastorn de la salut mental. En l'àmbit de la formació recentment ha participat en un projecte d'emprenedoria amb els alumnes de l'escola d'hostaleria de Figueres i ha plantat una vinya al poble de Llançà en col·laboració amb l'ajuntament de la localitat perquè els alumnes de l'institut puguin fer pràctiques de viticultura. La Vinyeta és un projecte petit i familiar, però amb propòsits grans; el 2017 va rebre el premi nacional d'enoturisme i l'any següent va ser escollit com a millor celler del país per l'Associació Catalana de Sommeliers.