Les tècniques per tallar el formatge com un professional

Tallar bé un formatge pot fer que fins i tot, el seu sabor millori

T'expliquem les varietats de formatge que hi ha i com tallar-los

Com haig de tallar el formatge? Els secrets dels experts

Com haig de tallar el formatge? Els secrets dels experts / freepik

Pino Saavedra

El formatge és un aliment molt demandat i no és per menys. La seva varietat de sabors i textures poden fer que el nostre paladar senti veritables "orgasmes". Però, no en fem prou en saber-los degustar o saber-los escollir segons el gust, etc. Saps com has de tallar el formatge? El tall determina diversos factors, descobreix-ho!

Tallar el formatge no és només una qüestió d'estètica, sinó que també influeix en el sabor, la textura i el gaudi. Una llesca mal tallada pot dificultar la degustació, alterar l'equilibri de sabors i, fins i tot, ocasionar accidents.

Cada tipus de formatge té característiques úniques que es veuen potenciades o minvades depenent del tall. Per exemple, un formatge dur com el parmesà tallat en encenalls alliberarà millor les seves aromes i sabors intensos, mentre que un formatge tou com el brie tallat en gruixudes falques resultarà pastós i difícil de manejar.

Els secrets per tallar el formatge com un professional

Els secrets per tallar el formatge com un professional / freepik

Tipus de talls de formatges

Aquests són els tipus de talls que requereixen els formatges en funció de la varietat:

  • Formatges durs: els formatges durs com el parmesà no es tallen, sinó que es parteixen en trossos irregulars per potenciar-ne l'aroma i el sabor.
  • Formatges tipus rul·lo o cilíndric: per tallar aquest tipus de formatges és millor utilitzar un ganivet específic. En cas de no disposar d'un ganivet especial, podem fer servir fil dental per tallar-lo a medallons d'uns dos centímetres.
  • Formatge fresc o tendre: s'haurà de tallar a falques si el formatge és rodó, però si és quadrat, es partirà en rodanxes gruixudes.
  • Formatge dur o semidur: aquest tipus de formatges cal tallar-los a falques. El millor? Eliminar l'escorça superior i inferior per anar tallant les falques. Si vols que quedin de la mateixa mida, et pots ajudar d'una forquilla per fer unes marques i utilitzar-les com a guies.
  • Formatge cremós: un formatge com el camembert s'ha de tallar a triangles com si fos un pastís. Com que es tracta de formatges molt cremosos, el millor és untar el ganivet amb una mica d'oli per evitar que el formatge es quedi enganxat al ganivet. D'aquesta manera, els talls sortiran nets i no es farà malbé el formatge.
  • Formatge blau: pot ser més complicat de tallar, ja que es caracteritzen per ser formatges durs i grassos. El més fàcil és tallar-los en forma de falca.