El Nadal està associat a molts conceptes, la majoria sense el significat religiós de la festa original. Per menjar, els torrons, el tortell de Reis, les galetes de gingebre... Quant a decoració, els llums, els ornaments vermells i daurats, els mercats ambulants nadalencs... I en relació amb el temps, el fred i la neu.

Els paisatges nevats són molt típics d’aquestes dates, però a Espanya no neva a tot el territori. De fet, més enllà d’uns quants flocs de neu, en la majoria dels llocs només han vist les grans nevades per televisió o a la gran pantalla.

Per això, al desembre i el gener és molt típic fer una escapada a alguns d’aquests poblets de conte. Les excuses per decidir-se a fer aquest tipus de viatge rural són moltes i totes són vàlides. El més difícil és triar el destí ideal. A continuació en recopilem cinc que de ben segur no decebran.

Benasc (Osca)

Benasc, a Osca Shutterstock

Està situat al cor del Pirineu, a 143 quilòmetre de la capital de la província. Segons l’últim cens, la seva població amb prou feines supera els 2.000 habitants. I, a més dels seus preciosos paisatges nevats, és conegut per ser el lloc de trobada del català, l’aragonès i el gascó i haver-hi una parla de transició anomenada benasqués o patués.

Piloña (Astúries)

Piloña, a Astúries SHUTTERSTOCK

Piloña està situat a la zona oriental d’Astúries. Per visitar-lo, sobretot a l’hivern, l’ideal és agafar el cotxe, ja que amb transport públic resulta complicat arribar i la freqüència és més aviat escassa. Es troba a uns 55 minuts d’Oviedo i a poc més d’una hora de Gijón.

Aranjuez (Madrid)

Aranjuez, a Madrid SHUTTERSTOCK

La vista nevada del Palau Reial d’Aranjuez és una de les més boniques que es poden trobar a l’hivern a tota la Comunitat de Madrid. I a més del paisatge nadalenc, hi ha moltes coses de Nadal que es poden fer a la localitat. Els llums i el mercat ambulant són alguns dels atractius que s’allargaran fins al 7 de gener.

Burguete (Navarra)

Burguete, a Navarra SHUTTERSTOCK

Burguete és essència pura del Pirineu a Navarra, el seu territori «més maleïdament salvatge». Així el va descriure Ernest Hemingway. En el seu origen, el poble va néixer a l’escalf del Camí de Santiago per ser lloc de descans dels pelegrins i avui dia és Bé d’Interès Cultural. Les seves cases senyorials bé es mereixen una passejada.

Sanabria (Zamora)

Sanabria, a Zamora SHUTTERSTOCK

El llac de Sanabria nevat és un gran atractiu turístic, un dels principals de Zamora a l’hivern. És el més gran d’Espanya d’entre els que tenen origen glacial i està situat entre les serralades de Secundera i Cabrera Baixa. Reservar alguna de les cases rurals de la zona és sempre una aposta segura.